Kanta-Häme

Talousvarikon kohtalo on auki

Uutta keskussairaalaa on kaavailtu Viipurintien ja Harvialantien kulmaukseen. Tällä hetkellä tuolla paikalla on puolustusvoimien Talousvarikko.

Talousvarikon päällikkö everstiluutnantti Kalervo Raunama kertoo, että esitys tontin mahdollisesta käytöstä sairaalan sijoituspaikaksi tuli hänelle yllätyksenä.

– Meillä Talousvarikolla ei ole tietoa mahdollisen sairaalahankkeen suunnittelusta alueellemme.

Talousvarikon tärkeimpänä tehtävänä on puolustusvoimille hankittavan vaatetus- ja kenttämajoitusmateriaalin vastaanotto, tarkastus, testaus, varastointi, jako sekä materiaalin pesu- ja korjaustoiminta.

Talousvarikko osallistuu myös materiaalin hankintaan liittyviin tehtäviin kuten tuotteiden valmistusmateriaalien laboratoriotesteihin.

Toimintaa on kolmella paikkakunnalla Hämeenlinnassa, Säkylässä ja Mikkelissä. Hämeenlinnan terminaalissa uusi hankittava materiaali tarkastetaan, varastoidaan ja jaetaan joukoille. Säkylässä ja Mikkelissä materiaalia pestään ja korjataan.

Talousvarikolla käsiteltävään vaatetusmateriaaliin kuuluvat suurimpina ryhminä taistelijan vaatetusvarustus sekä kadettien ja sotilassoittokuntien asut. Kenttämajoitusmateriaaliin kuuluvat teltat, kamiinat ja telttapatjat.

Hämeenlinnan talousvarikko työllistää tällä hetkellä noin 20 henkilöä.

Yhtymävaltuusto päättää sairaalan paikasta kesäkuun alussa, ja hanke on tarkoitus toteuttaa 2020-luvun alussa.

Harvialantien varteen rakentaminen oli vaihtoehdoista kallein. Hintaa nostaisivat tontin osto ja parkkipaikkojen rakentaminen.

Tilatyöryhmän mielestä Harvialantie varsi olisi kiristyvän kilpailutilanteenkin kannalta paras vaihtoehto. Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu noin 250 miljoonaa euroa.

Tontti ja kiinteistö ovat Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimia ja puolustusvoimien käytössä.

Raunaman mukaan muuttosuunnitelmia ei varikolla ole tehty. Selvitys mahdollisesta Talousvarikon uudesta sijoituspaikasta käynnistynee tässä tapauksessa piakkoin.

Talousvarikko on perustettu vuonna 1918. Vuoden 2015 alusta saakka alkaen Talousvarikko on kuulunut puolustusvoimien logistiikkalaitoksen 2. Logistiikkarykmentin alaisuuteen. HÄSA

 

Päivän lehti

3.7.2020