Kanta-Häme

Taloyhtiöiden kustannukset nousevat - Hämeenlinna toiseksi kallein kaupunki

Taloyhtiöiden kustannustaakka jatkaa ripeää nousuaan. Asuinkerrostalojen hoitovastikkeista kaksi kolmannesta menee kiinteistöveroon ja kaukolämpö-, vesi- ja jätevesi- sekä sähkö- ja jätehuoltomaksuihin.

Verojen ja maksujen taso vaihtelee melkoisesti. Suomen Kiinteistöliiton Indeksitalo-vertailussa asuminen oli kalleinta Haminassa, jossa kiinteistöveroihin ja maksuihin vertailutalossa menee 2,73 euroa huoneistoneliötä kohden kuukaudessa eli miltei 79 000 euroa vuodessa.

Asuminen on lähes yhtä kallista Hämeenlinnassa. Seuraavina tulevat Nokia ja Uusikaupunki, joissa maksut olivat keskimäärin noin 2 000 euroa Haminaa ja Hämeenlinnaa pienemmät.

Kokkola edullisin

Halvinta keskusta-asuminen on Kokkolassa, jossa indeksitalon kiinteistöverot ja maksut ovat 1,93 euroa kuukaudessa. Seuraavaksi halvimmat kaupungit ovat Oulu ja Rauma. Tornio on neljänneksi halvin ja siellä maksuihin hupenee 2,15 euroa neliöltä.

Yli 30 000 asukkaan kaupungeissa kiinteistöverot ja maksut vievät kaupungissa keskimäärin 2,43 euroa neliöltä kuukaudessa eli noin 54 prosenttia hoitokuluista. Suhteessa hoitovastikkeeseen summa on 67 prosenttia.

Kiinteistöveroihin ja maksuihin meni suurimmissa 37 kaupungeissa keskimäärin viisi prosenttia viimevuotista enemmän. Muutosvauhti oli prosenttiyksikön verran nopeampi kuin vuotta aikaisemmin.

Eniten ovat kallistuneet kaukolämpö (7 %) ja vesihuolto (5 %). (HäSa)

 

Päivän lehti

17.1.2020