Kanta-Häme

Taloyhtiöt unohtavat avainroolinsa

Useimpien suomalaisten kotiavain on helppo kopioida. Abloyn tilastojen mukaan jopa 70 prosentilla kotitalouksista on vapaasti kopioitavissa oleva lukitusjärjestelmä.

Suomessa yleisimmin käytettyjen Abloy-avainten kopioimisen estää patentti. Kun se raukeaa, avaimia voi kopioida kuka tahansa esimerkiksi suutarilla.

Kiinteistöliiton lakimies Kaisu Terkki on tilastotiedosta huolissaan. Hän uskoo, että kyse on taloyhtiöiden tietämättömyydestä.

Taloyhtiön vastuulla on huolehtia kiinteistön lukitusjärjestelmästä, eli myös uusia avaimet ja lukot tarvittaessa.

– Monessa taloyhtiössä ei ole osattu ottaa huomioon, että avaimet voivat olla vapaasti kenen tahansa kopioitavissa. Suomen asuntokanta on myös iäkäs. Jos taloyhtiössä ei satu esimerkiksi murtoja, lukitusasiat voivat jäädä isompien asioiden jalkoihin, Terkki sanoo.

Hänen mukaansa taloyhtiöissä aletaan miettiä lukkojen vaihtamista useimmiten vasta silloin, kun avaimia häviää. Hän kehottaa kuitenkin miettimään lukitusjärjestelmän uusimista tarkkaan.

– Jos avaimissa on vielä patenttisuoja voimassa, lukitusta ei tarvitse uusia turhaan. Kannattaa miettiä, minne avain on hukkunut ja onko todellinen uhka, että se yhdistetään tiettyyn taloyhtiöön tai asuntoon.

Hämeenlinnassa esimerkiksi Lukkopalvelu Pihalehto Ky suunnittelee ja toteuttaa lukituksia. Työjohtaja Otto Ojala on huomannut, että parin viime vuoden aikana taloyhtiöiden lukkojärjestelmien uusiminen on lisääntynyt.

– Se saattaa johtua siitä, että Abloyn Exec-avainten patentti raukesi. Kyllähän se huolestuttaa, että avaimen voi kopioida kuka vaan.

Suomen suosituimman kotiavaimen Execin patentti raukesi vuonna 2013, jonka jälkeen niitä on voinut kopioida vapaasti samaan tapaan kuin Abloyn Classic- ja Profile-avaimia.

Jos avaimessa on patentti voimassa, siitä voi teettää kopion vain lukkosepänliikkeessä avainkorttia vastaan. Kerrostaloissa avaimet pitää hankkia isännöitsijän kautta. Useat avain- ja lukkoliikkeet, kuten Lukkopalvelu Pihalehto, kopioivat kerrostaloyhtiöiden avaimia vain isännöitsijöiden kautta, vaikka patentit olisivat jo rauenneet.

Avainkopioita on usein paljon vuokrataloissa, joiden asukkaat vaihtuvat usein. Liikkeellä olevien avainten määrä lisääntyy myös isojen remonttien aikana.

Asianajaja Kaisu Terkin mielestä urakan jälkeen voisi olla luonteva hetki päivittää lukitusjärjestelmä, koska avaimia on liikkeeellä paljon. Hän neuvoo, että remontin ajaksi pitää määritellä lukituksesta vastaava henkilö, joka pitää kirjaa siitä, mitä avaimia on luovutettu millekin toimijalle.

Ongelma on myös se, että monelta taloyhtiöltä on jäänyt lukitussuunnitelma tekemättä.

– Lukitussuunnitelmalla pidetään kirjaa siitä, paljonko avaimia on ja kellä ne ovat. Yhtiöt eivät ehkä tiedosta, kuinka tärkeä suunnitelma on, Terkki sanoo.

Oman taloyhtiönsä avainten turvallisuudesta huolestuneita Terkki neuvoo olemaan yhteydessä taloyhtiön hallitukseen, jotta asiasta järjestettäisiin yhtiökokous. HÄSA

TurvallisuusiltaKiinteistöliitto järjestää Turvallinen taloyhtiö -tapahtuman Hämeenlinnassa Rantasipi Aulangossa tiistaina 10.1. kello 15 alkaen. Maksuttomassa koulutusillassa käsitellään asumisturvallisuutta ja riskeihin varautumista.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic