fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Uusi jätehuollon perusmaksu koskisi kaikkia Hämeenlinnan seudulla – Katso, millaista maksua kaavaillaan

Kiertokapula on esittänyt jätelautakunta Kolmenkierrolle jätehuollon perusmaksun käyttöönottoa. Lausuntokierroksella olevan esityksen mukaan asukkaille tulisi maksettavaa 16 - 32 euroa vuodessa.
Esityksen mukaan perusmaksu määrittyisi kiinteistötyypin perusteella. Kuva: Esko Tuovinen

Jätehuoltoyhtiö Kiertokapula on julkaissut esityksen jätehuollon perusmaksusta. Jätelautakunta Kolmenkierrolle esitetyn suunnitelman mukaan perusmaksu otettaisiin käyttöön 1.1.2022 alkaen.

Hämeenlinnan jätehuoltokoordinaattorin Satu Ala-Könnin mukaan perusmaksua perustellaan palvelutason nostotarpeella ja jätehuollon kehittämisellä.

Kiertokapula toimii 13 kunnan alueella. Kanta-Hämeessä yhtiö hoitaa jätehuollon Hämeenlinnassa, Hattulassa, Janakkalassa, Lopella, Hausjärvellä ja Riihimäellä.

Hallinnollisia kuluja pois astiatyhjennyksistä

Esityksen mukaan perusmaksu määrittyisi kiinteistötyypin perusteella. Keskimääräisesti eniten palveluita tarvitsevat omakotiasukkaat maksaisivat jatkossa 32 euron perusmaksun, kun taas rivi- ja kerrostaloasujille perusmaksu olisi 22 euroa vuodessa. Kesäasukkailla maksu olisi pienin, eli 16 euroa vuodessa.

Jätelain mukaan erillisellä perusmaksulla voidaan kattaa jäteneuvonnasta, rekisterin ylläpidosta ja muista vastaavista jätehuollon järjestämiseen liittyvistä tehtävistä aiheutuvat kustannukset.

Kiertokapula on laskenut, että jos perusmaksua ei oteta käyttöön, sekajätteen käsittelymaksun korotustarve tälle vuodelle on 20 – 30 prosenttia.

Ala-Könnin mukaan perusmaksun avulla jäteastioiden tyhjentämismaksu perustuisi jatkossa lähinnä käsiteltävän jätteen määrään, kun hallinnollisia kuluja katettaisiin perusmaksulla.

– Sekajäteastian tyhjennysmaksusta poistuisivat hallintokulut ja vaarallisten jätteiden vastaanottokulut, joita tyhjennysmaksulla nykyään katetaan. Tarkoitus olisi, että sekajäteastian hinta olisi lähinnä sitä sekajätettä, Ala-Könni sanoo.

Lue myös: Kiertokapula valmistelee jätehuollon perusmaksua – Perusteluina jätehuollon palveluiden laajentaminen (29.1.2020)

Lue myös: Kiertokapulalla halpoja ja erittäin kalliita hintoja – Hintaeroja tasoitetaan (14.1.2020)

Iso osa investointeihin

Kaksi miljoonaa euroa vuosittaisista 4.53 miljoonan euron perusmaksutuloista menisi investointeihin. Pienjäteasemien perustamiskustannukset olisivat arvion mukaan 650.000 euroa vuodessa ja käyttökuluihin menisi 1.35 miljoonaa euroa vuodessa.

Perusmaksulla katettaisiin esityksen mukaan myös jäteneuvonnan ja tiedotuksen järjestäminen, vaarallisten jätteiden keräys ja käsittely, jätelautakunnan menot, jätehuollon hallinto ja kehittäminen ja maksuttomien jätteiden käsittelykustannukset.

Suunnitelmissa on kolmen pienemmän ja yhden suuremman pienjäteaseman perustaminen sekä nykyisten kunnan varikoiden saneeraus. Investointikustannus on yhteensä 13 miljoonaa euroa.

Ala-Könnin mukaan perusmaksulla rahoitettavat jäteasemat toisivat helpotusta varsinkin niiden tilanteeseen, joilla on nyt pitkä matka jäteasemapalveluihin.

– Hämeenlinnan alueella on se tilanne, että toisilla on erittäin pitkä matka lähteä viemään jätteitä esimerkiksi Karanojan käsittelyasemalle.

Investointien lisäksi jäteasemien aukioloaikoja on tarkoitus pidentää. Perusmaksun käyttöönoton jälkeen myös veloituksetta vastaanotettavien jätteiden määrä lisääntyisi tulevaisuudessa.

Ala-Könnin mukaan kunnilta on tullut pääosin positiivista palautetta perusmaksusta. Asukkaissa perusmaksun käyttöönotto on herättänyt myös huolta. HäSa

 

Mikä jätehuollon perusmaksu?

Grafiikka: Soile Toivonen

Kiertokapula Oy ilmoitti tämän vuoden tammikuussa suunnittelevansa perusmaksun käyttöönottoa.

Keskimääräiset vuosittaiset perusmaksut Suomessa ovat kerrostalossa 24,99 euroa, rivitalossa 27,51 euroa ja omakotitalo 31,77 euroa. Tiedot perustuvat Suomen kiertovoima ry:n tutkimukseen.

Perusmaksusta otetaan lausuntoja elokuun loppuun asti. Lausunnot käsitellään syksyn aikana.

Perusmaksun hyväksymisestä tai hylkäämisestä päätetään viimeistään ensi vuoden alkupuolella.

Menot