fbpx
Kanta-Häme

Tältä näyttää uusi viisikymppinen

Euroopan keskuspankki EKP julkisti tänään iltapäivällä uuden 50 euron setelin ulkoasun. Omaan lompakkoon näitä uusia seteleitä voi saada ensi huhtikuun neljännestä päivästä lähtien.

Viisikymppinen on kaikista euroseteleistä käytetyin. Niitä on käytössä yli 8 miljardia, ja ne muodostavat noin 45 prosenttia kaikista kierrossa olevista euroseteleistä. 

EKP:n mukaan uuden setelin käyttöönottoon on valmistauduttu hyvissä ajoin, jotta setelinkäsittelylaitteet tunnistavat uudet setelit heti niiden tullessa käyttöön.

Euro otettiin käteisvaluuttana käyttöön vuoden 2002 alussa. Nyt on käynnissä ensimmäinen setelien uudistuskierros, joka alkoi viiden euron setelistä vuonna 2013. Seuraavana vuonna uudistui kymmenen euron seteli ja viime vuonna esiteltiin uusi 20 euron seteli. 

Seteleitä uudistetaan ajoittain muun muassa väärentämisen vaikeuttamiseksi. 

Uusia turvakeinoja

Kuten jo uudessa 20 euron setelissä, myös 50 euron setelissä on uusi turvatekijä, kasvokuvaikkuna. 

Kun seteliä katsoo valoa vasten, hologrammin yläosan läpikuultavassa ikkunassa näkyvät kreikkalaisesta mytologiasta tutun Europa-neidon kasvot. Ne näkyvät setelin molemmilta puolilta. Myös vesileimassa on sama kasvokuva. 

Lisäksi setelin etusivulla on hohtavanvihreä numero, joka vaihtaa kallisteltaessa väriä smaragdinvihreästä tummansiniseen. Numerossa näkyy myös valojuova, joka liikkuu seteliä kallisteltaessa ylös ja alas.

Eurosetelien kuvituksena on arkkitehtuurin eri aikakausia. 50 euron seteli esittelee barokkityyliä. STT-HäSa

Menot