Kanta-Häme

Talvi kulutti rajusti sorateitä

Sorateiden kunto on talven jäljiltä heikko Kanta-Hämeessä. Uudenmaan ely-keskus ennustaa kelirikon olevan tänä keväänä keskivaikeaa tasoa.

Kelirikkokausi kestää Kanta-Hämeessä yleensä huhtikuulta toukokuun puoleenväliin. Pinta-kelirikkoa, eli teiden pinnan velliintymistä, on luvassa ennen varsinaista runkokelirikkoa.

Sorateiden lisäksi raskaasta talvesta ovat kärsineet päällystetytkin tiet, sillä nastarenkaat ovat kuluttaneet raskaasti päällysteitä. Kuluneimmissa kohteissa nopeusrajoituksia lasketaan päällystevaurioiden takia.

Routaheittoja ja halkeamia

Ely-keskus muistuttaa, että routa on tunkeutunut talven aikana syvälle tien pohjakerroksiin. Tämä on synnyttänyt normaalia enemmän routaheittoja ja halkeamia päällysteisiin. Myös vilkasliikenteisille valtateille on syntynyt monin paikoin routaheittoja, jotka merkitään ”Epätasainen tie” -merkeillä.

Suureen osaan maata ennustetaan normaalia kelirikkoa, kertoo Liikennevirasto. Maanteillä on silti runsaasti talven aiheuttamia halkeamia ja muita vauriota.

– Painorajoituksia asetetaan ehkä noin 1 000 kilometrille. Soratien sielunelämä on kuitenkin niin oikutteleva, että lopullinen tilanne selviää vasta huhtikuun säiden myötä, Liikenneviraston teiden kunnossapidon asiantuntija Olli Penttinen kertoo.

Rautateillä ennusteet povaavat routarajoituksia lähes 200 ratakilometrille. Routavaurioita alkoi ilmetä aiempia talvia myöhemmin leudon alkutalven takia. Lopullisten rajoitusten määrä riippuu lopputalven säästä.

Saariston yhteysalusliikenteen talvi ei ole poikennut normaalista. Ajoittain on jouduttu turvautumaan ilmatyynyaluksiin, mutta pääsääntöisesti liikenne on hoidettu yhteysaluksilla. (HäSa-STT)