Kanta-Häme

Talvikunnossapito on kahden kauppa

 

Kevät tulee ryminällä. Kaupungin ja kiinteistönomistajien välinen vastuunjako katujen kunnossapidosta on luonnistunut tänä talvena Hämeenlinnassa pääasiassa asiallisesti. 
 
Kanta-Hämeen poliisilaitoksen komisarion Tarja Lindstedtin mukaan poliisi on rapsauttanut sakon hoitamattomista lumitöistä vain kerran
 
– Se on jokavuotinen juttu, mutta monesti kertahuomautus riittää. Tänä talvena sakon lisäksi on huomautettu muutamaa keskustan kiinteistöä.
 
Jalkakäytävien aurauksesta, hiekoittamisesta ja lumivallien poiskuljetuksesta vastaa kiinteistö. Myös jalkakäytävän viereinen katuoja ja sadevesikouru tulee pitää lumettomana ja jäättömänä. Kaupunki taas huolehtii ajoratojen, pyöräteiden ja yhdistettyjen jalankulku- ja pyöräteiden talvikunnossapidosta tonttiliittymiä lukuun ottamatta.
 
– Kiinteistö vastaa katualueen puhtaanapidosta tontinrajasta katualueen keskilinjaan asti, Lindstedt tarkentaa.
 
– Jos lunta tulee, putsaus pitää hoitaa mahdollisimman pian. Vallien kasvaessa jalkakäytävä kaventuu yllättävän nopeasti. Kyse on ennen kaikkea turvallisuudesta.
 
Lumitöitä ei kuitata puomeilla
 
Kaupungista löytyy myös kadunpätkiä, joita on suljettu katoilla vaanivien lumivaarojen takia.
 
– Jos vaara on selkeä, silloin pitää laittaa puomit ja varoitusmerkit. Niitä ei kuitenkaan saa pitää siinä viikkotolkulla, vaan asia pitää hoitaa pikimmiten, Lindstedt huomauttaa.
 
– Myös omalla tontilla olevat näkö- tai kulkuesteenä olevat lumikasat pitää poistaa. Muussa tapauksessa se on taloyhtiön oma asia, milloin putsaavat kasat piha-alueiltaan.
 
Taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kunnossapito hoituu, vaikka yhtiön oma huoltoyritys ei heti ehtisikään paikalle. Palvelut voi tarvittaessa hankkia muualta. Käytännön sopimukset huolto- tai lumenpudotusyrityksen kanssa hoitaa isännöinti.
 
Lindstedt ei kuitenkaan usko, että taloyhtiöt olisivat luistaneet lumitöistä laiskuuden takia.
 
– Yleensä kiinteistön lumityöt on vain jäänyt jostain syystä hoitamatta muiden kiireiden takia. Keskusta-alueella on edelleen muutama huomautettava kadunpätkä. 
 
Kunnossapitokyltit pääosin purreet
 
Kunnossapitomestari Niina Roström kertoo keskusta-alueen alkavan olla Linnan Infran osalta kunnossa.
 
– Hoidimme suurimman osan keskustan jäljellä olevista lumitöistä maanantain ja tiistain välisenä yönä. 
 
Hänen mukaansa aurauksia ei ole tarvinnut tehdä, kun lähipäivinä ei ole luntakaan tullut. 
 
– Meillä on 15 yksikköä valmiudessa. Kuljetamme lumipenkkoja pois, etteivät sulamisvedet aiheuttaisi vaurioita.
 
Linnan Infran kunnossapitokyltteihin onkin saanut törmätä ympäri kaupunkia pitkin talvea.
 
– Kyltit ovat pääosin purreet.  Olemme saaneet tehtyä työmme, mutta yksittäisten autojen kohdalta emme tietenkään ole päässeet auraamaan.
 
Myös Roströmin mukaan kiinteistöjen ja kaupungin työnjako on sujunut mukavasti.
 
– Tämän talven aikana vain pari kertaa olemme joutuneet tekemään yhteistyötä poliisin kanssa, kun kiinteistöt ovat lykänneet lumikasojen poistoa. Nyt homma alkaa olla hyvin hanskassa.
 

Päivän lehti

2.4.2020