Kanta-Häme

Talviliikuntaa saleissa tungokseen asti - "Tekeminen on ollut sekameteliä ja alkaa turruttaa kaikkia"

Liikunnanopettajat ovat saaneet käyttää mielikuvitustaan keksiessään oppilaille sisäliikuntaohjelmaa, kun ulkona sataa vettä ja luistelukentistä ei ole tietoakaan.
Jukolan koulussa on nautittu tämä talvi uudesta liikuntasalista. Perjantaina koululla järjestettiin tarrapallo-ottelu oppilaiden ja oppilaskunnan välillä.

Liikunnanopettajat ovat saaneet heittää tänä lumettomana ja lämpimänä talvena normaalin talviliikuntaohjelmansa romukoppaan ja suunnitella talven liikuntatunnit liikuntasaleihin.

Tämä talvi on ”huonoin”, minkä Lopen yläkoulun liikunnanopettaja Ari Koivuluoma on 30-vuotisella urallaan kohdannut.

– Tekeminen on ollut sekameteliä ja alkaa turruttaa kaikkia. Kun ei pääse tekemään, mitä haluttaisiin, on se aiheuttanut lieveilmiötä. Esimerkiksi mailoja on hajonnut normaalia enemmän, hän kertoo.

Konnarin koulun luokanopettaja Elina Mässi-Saarisen mukaan on täytynyt edetä viikko kerrallaan säiden armoilla.

Jukolan koulussa liikuntasalin ja pihan remontit osuivat loistavaan saumaan. Luokanopettaja Jonna Latvala päivitteleekin, että olisi ollut katastrofi, jos salia olisi ollut nyt poissa käytöstä.

– Kun saimme liikuntasalin takaisin, olemme ottaneet siitä kaiken ilon irti.

Yksi sali liian vähän tai sali on  liian pieni

Kaikilla kouluilla ei ole yhtä hyvä tilanne. Parolan yhteiskoulun toinen liikuntasaleista on pois käytöstä sisäilmaongelmien takia. Osa vuoroista on pidetty Juteinin koulun liikuntasalissa.

Tämä on tehnyt koulun liikunnanopettaja Esko Laitilan mukaan talvesta erityisen haastavan. Korvaavaa tekemistä on silti opettajan mukaan löytynyt.

– Uusi opetussuunnitelma antaa paljon myöten. Olemme tehneet sovelluksia peleistä ja erilaisia motorisia harjoituksia. Olemme käyneet lenkillä ja käyttäneet koulun kuntosalia, Laitila kertoo.

Tervakosken yhteiskoululla on tänä talvena tuskailtu, kun pieneen liikuntasalin on pitänyt koiranilmalla mahduttaa samana aikaan kaksi ryhmää eli noin 50 oppilaan joukko. Normaalitalvena toinen ryhmistä on vuoroviikoin liikuntatunnit ulkona.

Liikunnanopettaja Jenniina Mutan mukaan normaalit pallopelit on täytynyt korvata muun muassa musiikkiliikunnalla ja kuntopiireillä. Tekonurmet ovat olleet kovalla käytöllä.

– Taisivat pojat kokeilla tammikuussa pesäpalloakin, mutta siinä olivat näpit jäässä, Mutta kertoo.

Yksi päivä luistelua

Lammilla ja Tervakoskella otettiin kaikki ilo irti yhden viikonlopun ajan kestäneestä luistelukentästä. Samaan aikaan kentän jäädytyksen kanssa Konnarin koululle saatiin tykitettyä myös noin kilometrinmittainen latu.

Perjantaina oppilaat jäivät Mässi-Saarisen mukaan luistelemaan koulupäivän päätteeksi huoltajien kiikuttaessa lapsille eväitä kentän laidalle.

Latvala kertoo, että Jukolan koulun isommat oppilaat ovat käyneet luistelemassa Hakion hallissa ja pienryhmät torin tekojäällä. Hallin varauslistalta on tosin ollut Latvalan mukaan ollut työn takana löytää vapaita vuoroja. Halli on ollut suosittu koulujen ja päiväkotien keskuudessa.

Samaan ongelmaan on törmätty Tervakosken uimahallissa.

– Olemme yrittäneet saada tänä talvena uimahallista enemmän vuoroja, mutta ei sinne 20–30 peruskoululaista niin vain mahdu. Alakoulu on vieressä ja hallissa käy paljon ryhmiä lähikunnista, Mutta kertoo.

Konnarin koululla on hyödynnetty normaalia useammin Lammin uimahallia. Lopella sen sijaan on pärjättävä ilman uinti- tai jäähalliretkiä.

– Meille on iso kustannus lähteä mihinkään kauemmas. Olemme kyyditysten varassa, ja jos päivä venähtää, eivät oppilaat pääse kotiinsa, Koivuluoma toteaa. HÄSA

Päivän lehti

2.4.2020