Kanta-Häme

Talvirajoitukset Etelä-Suomeen lokakuun aikana

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lokakuun loppuun mennessä.

Moottoriteillä korkein sallittu talvinopeus on 100 kilometriä tunnissa. Etelä-Suomen muilla pääteillä on talvella pääsääntöisesti 80 kilometrin nopeusrajoitus, mikäli ajosuuntia ei ole erotettu keskikaiteilla tai välikaistalla. Joillakin onnettomuuksille alttiilla tieosuuksilla, joiden rajoitus on kesällä 80 kilometriä tunnissa, nopeutta alennetaan talviajaksi.

Alennettujen nopeusrajoitusten avulla pienennetään pimeyden, hirvieläinten, märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä ja lievennetään onnettomuuksien seuraamuksia. Talvinopeusrajoitusten on todettu vähentävän erityisesti vakavia onnettomuuksia.

Liikenneturvallisuuden lisäksi myös ympäristönäkökohdat puoltavat talvinopeusrajoitusten alentamista. Alhaisemmilla ajonopeuksilla ajettaessa polttoaineen kulutus ja pakokaasupäästöt pienenevät. Myös rengasmelu ja päällysteen kuluminen vähenevät.

Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun merkit on vaihdettu. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic