Kanta-Häme

Talviuimarit korkkasivat kauden auki

Vielä hetken Apparan rikkumaton pinta toistaa täydellisesti järveä ympäröivän maiseman. Kun Tuula Nurminen sitten pulahtaa laiturilta uimaan 11-asteiseen veteen, kuvajainen veden pinnassa hajoaa osiin.

Nurminen näki vuosikausia samaa unta, jossa hän ui joko laivarannassa tai Apparalla.

Sitten naapuri pakotti hänet mukaansa talviuintipaikalle, ja Nurminen ymmärsi, mitä alitajunta yritti hänelle kertoa.

– Työviikon stressi unohtuu saman tien, kun pääsen veteen. Tämä on parasta, mitä olen kokenut. Ihan ykkösjuttuja elämässä.

Rentouttaa ja parantaa

Ahveniston saunalla vietettiin talviuintikauden virallisia avajaisia sunnuntaina.

Tarkoituksena on ensisijaisesti houkutella mukaan uusia uimareita, sillä talviuinnista saatavat etuudet ovat harrastajien mukaan kiistattomat. Sen kerrotaan ainakin rentouttavan, syventävän yöunta, laskevan verenpainetta, nostavan mielialaa, pitävän yleiskunnon korkealla sekä parantavan nivelkipuja ja hengitystieinfektioita.

Tuula Nurminen on käynyt uimassa sekä Aulangolla että Apparalla viiden vuoden ajan vähintään kerran viikossa.

Avantoon pulahtaminen kiihdyttää verenkiertoa ja salpaa aluksi hengityksen. Nurminen kertoo uintikerroista, jolloin tuntuu, ettei keho uinnin jälkeen meinaa lämmetä koko loppupäivänä.

– Sitten on taas niitä päiviä, jolloin ei tunnu missään. Saunaakaan ei aina tarvita.

Halpaa ja helppoa

Suomen Latu koordinoi lajin kehittämistä Suomessa. Lajia harrastaa säännöllisesti noin 100 000 suomalaista ja rekisteröityjä talviuintipaikkoja on yli 200.

Hämeenlinnan Ladun puheenjohtaja Siiri Ylivarvin mukaan laji sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Suurin osa talviuimareista on iältään keski-iän ylittäneitä, mutta myös Hämeenlinnassa käy nuoria aikuisia avannossa. Apparan nuorin avantouimari on ollut neljävuotias.

Ylivarvin mukaan kyseessä on helppo ja halpa harrastus. Talvipakkasella ei uimapuvun lisäksi tarvita kuin villapipo ja jalkineet.

Osa talviuimareista käyttää pukupopista veteen siirtyessään villasukkia. Ylivarvi pitää kuitenkin urheilukaupoissa myytäviä neopreenitossuja turvallisempana vaihtoehtona.

– Villasukat voivat tarttua kiinni vaikkapa laiturin jäätyneisiin rappusiin.

Saunan terassilla alkaa olla tungosta. Uusia kasvoja ilmestyy kulman takaa yhä tiuhempaan. Ylivarvi lähtee tervehtimään ja viittilöi saapuneita kohti pukuhuonetta.

– Täältä tulee taas uusia tyttöjä. Kuka näyttäisi paikkoja? (HäSa)