Kanta-Häme

Tämän kauden hirvimies pukeutuu oranssiin

Tuore asetusmuutos värjää metsästäjien asut astetta kirkkaammiksi.

Hirvieläinten metsästyksessä käytettävien liivien, takkien ja lakkien väri muuttuu tulevana hirvijahtikautena punaisesta oranssiksi tai oranssinpunaiseksi.

Kanta-Hämeen metsästysseuroissa uutta väriä on odoteltu jo vuosia.

– Muutos luo turvallisuutta. Kun vanha, punainen asu kastui, se näytti pimeässä lähes mustalta, sanoo Keski-Rengon Erän puheenjohtaja Pekka Ojala.

Oranssia on jo odotettu

Oranssin värin on peitettävä vähintään kaksi kolmasosaa vaatteen ja päähineen näkyvästä pinta-alasta.

Asetus astui voimaan viime vuoden keväänä, jonka jälkeen metsästäjille annettiin vuoden verran siirtymäaikaa päivittää varusteet. Vaatimus ei koske metsästäjiä, jotka metsästävät rakennelman suojasta.

Hämeenläänin metsästysseuran varapuheenjohtaja Markku Seppälä kertoo hankkineensa oranssinväriset varusteet jo paria vuotta ennen asetuksen voimaantuloa.

– Viimeksi pukeutumiskoodia on muutettu 1970-luvun puolivälissä, jolloin värillinen liivi tuli pakolliseksi. Punainen väri häviää metsään etenkin sateisella ja pilvisellä säällä, joten muutos on oikein tervetullut.

Kanta on hieman kasvanut

Hirvieläinten, siis hirven ja valkohäntä-, kuusi- ja metsäpeuran, metsästyskausi alkaa 27. syyskuuta. Suomen riistakeskus on myöntänyt Kanta-Hämeeseen tulevalle metsästyskaudelle noin 840 hirven ja noin 3200 valkohäntäpeuran kaatolupaa. Yhden eläimen pyyntiluvalla voi kaataa joko täysikasvuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Etelä-Hämeen alueellinen riistakeskus asetti Kanta-Hämeen hirvikannan tiheystavoitteeksi 2,5–3 hirveä tuhatta hehtaaria kohti. Runsaimmillaan hirvikanta on Lopen, Janakkalan ja Rengon riistanhoitoyhdistysten alueella.

Kaatolupamäärät pysyivät viime vuoden tasolla, vaikka kanta onkin hieman kasvanut viimevuotisesta.

Keski-Rengon Erällä on tulevalle kaudelle yhteensä yhdeksän lupaa, kuusi täysikasvuiselle ja kuusi vasalle, Hämeenläänin seuralla Markku Seppälän mukaan vähän toistakymmentä.

Poliisi valvoo satunnaisesti

Metsästyksestä ei saa koitua vaaraa muulle ympäristölle. Metsästyslain mukaan etäisyys asutuksen on oltava vähintään 150 metriä, ja teiden lähistöllä metsästettäessä ampumasuunnan tulee poikkeuksetta olla tieltä poispäin.

Rikoskomisario Taisto Kuhlman kertoo, ettei poliisilla ole mahdollisuutta valvoa metsästystä aktiivisesti koko kauden ajan. Joitakin valvontapäiviä on silti varattu myös Kanta-Hämeen alueelle.

– Ilmoituksia tulee aina muutama syksyssä. Yleisimpiä rikkomuksia ovat aseenkantolupien puuttuminen sekä väärällä alueella sekä väärään aikaan ampuminen. Pääasiassa metsästys sujuu kuitenkin aika asiallisesti. (HäSa)

Hirven- ja peuranmetsästys alkaa suurimmassa osassa Suomea lauantaina 27.9. Pohjois-Lapin alueella hirvenmetsästys alkoi jo syyskuun alussa.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic