Kanta-Häme

Tammela ja Hattula verovertailun kärjessä

Yksikään kantahämäläinen kunta ei ole maan kireimpien, mutta ei myöskään keveimpien verottajien joukossa. Kevein verottaja on jälleen kerran Kauniainen. Seuraavilla sijoilla ovat Espoo ja Helsinki.

Maakunnan kevein verottaja on Tammela, ja seuraavina ovat Hattula, Forssa ja Hämeenlinna.

Toisessa päässä ovat Humppila, Hausjärvi ja Ypäjä.

Kiteeläinen maksaa eniten veroja

Tämä käy ilmi Veronmaksajien tuoreesta selvityksestä, jossa otetaan huomioon kaikki veroluonteiset maksut, siis myös kirkollisvero, Yle-vero ja sosiaalivakuutusmaksut.

Selvityksessä on vertailtu keskituloisten perheiden maksamia tuloveroja. Keskituloiseksi on määritelty perhe, joka ansaitsee 83 645 euroa vuodessa.

Koko maassa kireimpiä verottajia ovat Kitee, Ruovesi ja Orivesi.

Seudun halvin on Hattula

Keskituloinen hämeenlinnalainen palkansaajaperhe maksaa tänä vuonna veroja ja veroluontoisia maksuja yhteensä 26 764 euroa. Hattulalainen perhe maksaa 394 euroa vähemmän ja janakkalalainen 108 euroa enemmän kuin hämeenlinnalaisperhe.

Tammelalaisperhe maksaa 430 euroa vähemmän tuloveroja kuin hämeenlinnalaisperhe. Humppilalainen perhe maksaa noin 1 150 euroa enemmän kuin hämeenlinnalaisperhe.

Riihimäkeläisperhe maksaa tuloveroja täsmälleen saman verran kuin hämeenlinnalainen, mutta forssalaisperhe 287 euroa vähemmän.

Espoolainen maksaa vähemmän

Vähemmän kuin hämeenlinnalaisperhe tuloveroja maksavat myös esimerkiksi espoolaiset (miinus 2 009 euroa), helsinkiläiset (-1 650), vantaalaiset (-1 291), keravalaiset (-1 112), hyvinkääläiset ja tamperelaiset (- 574) ja valkeakoskelaiset (-287) perheet.

Hämeenlinnaisperheitä kovemmalle verotuksessa joutuvat muiden muassa akaalaiset (plus 825 euroa), pälkäneläiset (+718) ja lempääläläiset ( +108).

Lahti ja Hämeenlinna ovat tuloveroselvityksessä hyvin lähekkäin. Hämeenlinnalaisperhe maksaa tuloveroja vain 36 euroa enemmän kuin lahtelaisperhe.

Kokkola kallein maakuntakeskus

Kun Hämeenlinnaa verrataan muihin maakuntakeskuksiin, se on tilastossa suurin piirtein puolivälissä. Maakuntakeskuksia on 20, ja Hämeenlinna on sijalla 11.

Maakuntakeskuksista keveimpiä verottajia ovat Helsinki, Turku, Vaasa ja Tampere. Kirein verottaja on Kokkola, ja seuraavaksi kireimpiä Seinäjoki, Kajaani ja Lappeenranta.

Kokkolalaisperhe maksaa veroja ja veroluonteisia maksuja yhteensä 27 410 euroa eli 646 euroa enemmän kuin hämeenlinnalainen perhe.

Uudellamaalla suuret erot

Kun verrataan koko Manner-Suomen kuntia, kevyimpien verottajien joukossa ovat Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki, Naantali, Vantaa, Kerava, Kaarina, Rauma ja Turku.

Selvitys kertoo myös sen, että Uudenmaan kunnat eroavat paljon toisistaan. Erot ovat suuremmat kuin maakuntakeskusten välillä.

Uudenmaan kirein verottaja on Vihti. Vihtiläisperhe maksaa tuloveroja 26 908 eli yli 3 200 euroa enemmän kuin Kauniaisissa asuva perhe ja 144 euroa enemmän kuin hämeenlinnalaisperhe. (HäSa)