Kanta-Häme

Tammela on kevein verottaja Kanta-Hämeessä

Tammelan ensi vuoden veroprosentti 19,50 on maakunnan matalin. Samalla Tammela on Kanta-Hämeen ainoa kunta, jonka veroprosentti pysyy alle 20:n.

Seuraavaksi keveimpiä verottajia ovat Forssa, Hattula ja Loppi, joiden veroprosentti on ensi vuonna tasan 20.

Hämeenlinna keskikastia

Hämeenlinna ja Ypäjä ovat keskikastissa 20,25 prosentillaan. Niiden perässä tulevat Janakkala, Jokioinen ja Riihimäki, joiden veroprosentti on ensi vuonna 20,50.

Ankarimmat verottajat ovat Hausjärvi ja Humppila. Niissä veroprosentti on ensi vuonna tasan 21.

Suurin korotus (tasan yksi prosenttiyksikkö) tehtiin Tammelassa, vaikka lopputulos jäi yhä maakunnan matalimmaksi prosentiksi. Seuraavaksi korkeimmat korotukset (+0,75 prosenttiyksikköä) tehtiin Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Riihimäellä.

Niiden lisäksi veroprosenttia on päättänyt nostaa myös Hausjärvi (+0,50).

Vakituisen asunnon kiinteistöveroa nostavat Forssa, Jokioinen, Hattula ja Hämeenlinna.

Kallein vakituisen asunnon vero on Hämeenlinnassa (0,50 prosenttia) ja halvimmat (0,40) verot Forssassa, Janakkalassa, Jokioisissa ja Lopella. Humppilan ja Ypäjän luvut eivät ole vielä tässä mukana.

Tammelassa käänne huonompaan

Tammelan kunnankamreeri Jorma Vettenranta sanoo, että Tammela on pystynyt pitämään veroprosenttinsa suhteellisena matalana lähinnä siksi, että kustannuspuoli on ollut hyvin hallinnassa. Lisäksi kunta on saanut melko mukavasti valtionosuuksia.

Tosin kunnan taloudessa tapahtui käänne huonompaan vuonna 2011.

– Meillä oli erittäin hyvät tilinpäätökset vuosina 2009 ja 2010, mutta sen jälkeen sosiaali- ja terveysmenot ovat lähteneet kasvuun. Esimerkiksi viime vuonna lasten huostaanotot ja muut sosiaalimenot kasvoivat selvästi. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic