Kanta-Häme

Tammela ottaa lainaa kolme miljoonaa euroa – "Tarkan euron aikaa eletään"

Lainaa otetaan kunnan investointien ja toimintakulujen kattamiseksi.

Tammelan kunnanhallitus päätti, että kunta ottaa kolme miljoonaa euroa pitkäaikaista lainaa.

Kunnanjohtaja Kalle Larsson sanoo, että esimerkiksi kirjaston siirtyminen kunnantalolle edellyttää pitkäaikaisen lainan ottamista.

– Tiedämme, että kunnan verokehitys ei vastaa sitä, mitä on arvioitu. Verototeuma on arviota pienempi, Larsson kertoo.

Larsson huomauttaa, että lainanotossa on huomioitava myös pragmaattinen kulma.

– Kolme miljoonaa ei ole kokonaan uutta lainaa, vaan sillä myös maksetaan aiemmin otettua, lyhytaikaista lainaa pois. Pitkäaikaisella lainalla pyritään varmistamaan lainasalkun tasapaino, eli se, että lyhyt- ja pitkäaikaista lainaa on tasapainossa, Larsson selittää.

Uusi pitkäaikainen laina kilpailutettiin ja päätettiin ottaa Kuntarahoitus Oyj:ltä sen tarjouksen mukaisesti, koska se oli kokonaistaloudellisesti edullisin. Lainasumma on sidottu 10 vuoden kiinteään korkoon.

Kunnanvaltuusto ei käsitellyt pitkäaikaisen lainan ottamista vuoden 2019 talousarvion käsittelyn yhteydessä.

– Silloin lainalle ei ollut tarvetta. Tarve realisoitui nyt kevään aikana. Jos oltaisiin marras-joulukuussa talousarviota tehdessä arvioitu nyt tarvittavan lainan määrää, oltaisiin varmasti menty väärään, kertoo Larsson.

Kunnan taloudelliseen tilanteeseen Larsson suhtautuu vakavasti.

– Viime vuonna meillä oli yli miljoona alijäämää ja nyt meillä on alijäämäinen talousarvio. Tarkan euron aikaa eletään. Meidän pitää olla todella säästäväisiä, Larsson summaa. HäSa

Päivän lehti

23.1.2020