Kanta-Häme

Tammelan uudesta pääkirjastosta omatoimikirjasto

Tammelan uudesta pääkirjastosta on tulossa omatoimikirjasto. Se tarkoittaa sitä, että kunnantalon yhteyteen rakennettava kirjasto palvelisi asiakkaita jatketuilla aukioloajoilla omatoimi- ja itsepalveluperiaatetta noudattaen. Kyseessä olisi Forssan seudun ensimmäinen omatoimikirjasto.

– Omatoimikirjasto on suosittu konsepti, joka on tulossa kirjastoihin kovalla voimalla. Tällä hetkellä Suomessa on kymmenkunta omatoimikirjastoa, joiden omatoimisuusaste vaihtelee, Tammelan kirjastonjohtaja Soili Ojanen kertoo.

Ojasen mukaan useissa omatoimikirjastoissa normaaleja aukioloaikoja on jatkettu omatoimiajalla, mutta on myös täysin ilman henkilökuntaa toimivia niin sanottuja kylmäasemia. Tammelaan ei kuitenkaan sellaista suunnitella, vaan ajatuksena olisi laajentaa nykyistä käyttöä niin, että kirjastoon pääsisi aamulla ennen virallista aukeamisaikaa ja illalla kirjaston sulkeuduttua. Myös kesälauantait voisivat olla omatoimiaikaa.

– Nykyisillä resursseilla emme pysty pitämään Tammelan kirjastoa auki kesälauantaisin, mutta omatoimikirjaston avulla se olisi mahdollista. Näin pystyisimme palvelemaan paremmin kesäasukkaita, kuntalaisia ja koko seutukuntaa. Omatoimikirjaston tiloissa voisi niin ikään pitää kokouksia ja lukupiirejä ilman, että henkilökunta olisi paikalla.

Vuorokauden ympäri Tammelan uusi kirjasto ei kuitenkaan olisi auki.

Kirjastokortilla ovesta sisälle

Omatoimikirjastossa asiakas kirjautuu ovesta sisälle omalla kirjastokortilla ja tunnuksilla. Lainaus- ja palautusautomaatit mahdollistavat toiminnan ilman henkilökuntaa.

Ojanen sanoo, että omatoimikirjasto edellyttää tiettyjä varusteita, jotka on helpompi tehdä uuteen kuin vanhaan rakennukseen.

– Kulunvalvonnan ja automaattien lisäksi tarvitaan varkaudenestosysteemit sekä valvontakamerat. Kokemukset omatoimikirjastoista ovat olleet positiivisia. Ne ovat olleet rauhallisia paikkoja, eikä ilkivaltaa ole yleensä esiintynyt.

Laajennusosa kunnantaloon

Tammelan uusi kirjasto on tarkoitus toteuttaa kunnantalon jatkeena sisäpihan puolelle. Laajennusosan myötä kirjaston kokonaiskerrosalaksi tulisi 576,5 neliötä. Siitä 33,5 neliötä olisi jo olemassa olevaa tilaa, joka saneerattaisiin kirjaston käyttöön.

– Kirjaston monitoimitila tehtäisiin kahdesta kunnantalon työhuoneesta. Siellä voitaisiin esimerkiksi ottaa vastaan ryhmiä ja pitää erilaisia piirejä. Myös kunnantalon aulaa ja wc-tiloja hyödynnettäisiin. Valtuustosalissa taas voitaisiin pitää joitain kirjaston tilaisuuksia, Ojanen kertoo.

Laajennusosaan tulisi lainaussali, lehtilukusali, hiljainen tila työskentelyyn ja opiskeluun, kotiseutukokoelma, talli kirjastoautolle sekä varasto.

Tammelan kirjaston nykyiset tilat Kirkkoahteentiellä ovat noin 300 neliötä, josta reilut 200 neliötä on asiakastilaa. Väkilukuun suhteutettuna Tammelan kirjasto on Suomen pienimpiä.

Rakentaminen alkaisi 2016

Kirjastohankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 1,99 miljoonaa euroa. Tavoite on, että rakentaminen aloitettaisiin vuonna 2016.

Valtiolla on ollut kirjastohankkeisiin oma erillisrahoituksensa. Valtionosuusuudistuksen myötä erillisrahoitukset ovat kuitenkin loppumassa, mutta listoilla olevat hankkeet saavat vielä rahoituksen. Tammelan kirjastohanke olisi siis viimeisten joukossa. Valtio maksaisi kustannuksista hieman alle puolet, Ojanen sanoo.

Tammelan vapaa-ajanlautakunta käsittelee kirjastohanketta keskiviikkona. Hankesuunnitelma pitää toimittaa eteenpäin tämän vuoden loppuun mennessä. (HäSa)

Menot