Kanta-Häme

Tammer Brandsille lähes 17 000 neliötä lisää tiloja - Se tarvitsee ne kasvun jatkamiseen

Tamperelainen perhe yhtiö tekee jätti-investointia Hämeenlinnaan.
Toimitusjohtaja Zachary Mäenpää sanoo, että kasvun jatkaminen edellyttää tilojen laajentamista. Kuva: Pekka Rautiainen
Toimitusjohtaja Zachary Mäenpää sanoo, että kasvun jatkaminen edellyttää tilojen laajentamista. Kuva: Pekka Rautiainen

Kasvava Tammer Brands tarvitsee jo nykyiseen liiketoimintaansa lisää tiloja Hämeenlinnaan. Yhtiön on pitänyt varastoida tuotteitaan kolmessa muussa paikassa.

– Nykyisten tilojen suuri käyttöaste ei mahdollistanut tehokasta toimintaa. Tämän investoinnin myötä otamme seuraavan harppauksen toiminnassamme, sanoo Tammer Brandsin toimitusjohtaja Zachary Mäenpää.

Yhtiö tekee jätti-investoinnin Painokankaan Moreeni-yritysalueelle, kun se laajentaa logistiikkakeskustaan. Nykyistä noin 30 000 neliön keskusta kasvatetaan noin 15 000 neliöllä. Investoinnin arvo on 15 miljoonaa euroa. Rakennuskustannukset ovat noin 11 miljoonaa euroa.

– Keskitämme voimavarat. Samalla kun otamme käyttöön laajennuksen, kehitämme toimintaa, Mäenpää kertoo.

Kasvu nopeaa

Tamperelainen Tammer Brands, jonka nimi oli viime helmikuuhun asti Tammer-Tukku, rakensi logistiikkakeskuksen Hämeenlinnaan vuonna 2005. Yhtiön logistiset toiminnot keskitettiin uuteen noin 20 000 neliön keskukseen.

– Kun aloitimme toiminnan Hämeenlinnassa, meillä oli täällä 38 työntekijää. Tällä hetkellä työntekijöitä on Hämeenlinnassa sata.

Tammer Brands laajensi jo keskustaan noin 10 000 neliöllä vuonna 2011. Nyt kun yhtiö nyt tekee laajennuksen, se järjestelee koko keskuksen toimintaa uudelleen. Tavaraliikenne siirtyy kokonaan Taipaleentielle, jonne tulee uusi pääportti. Tavarat saapuvat ja lähtevät laajennusosasta.

Laajennukseen tulee uusia neliöitä 16 725, joista valtaosa on tuotanto- ja varastotilaa. Suurin osa tiloista on 12 metriä korkeaa. Laajennukseen tulee myös 2 815 neliön parvi, johon tulee pukuhuoneita, sosiaalitiloja, neuvotteluhuone ja kahvio.

Tammer Brandsillä on 13 hehtaarin tontti Moreeni-alueella. Yhtiö voi edelleen laajentaa toimintaansa Hämeenlinnassa.

 

Maanrakennustyöt on aloitettu ja uudet tilat valmistuvat ensi kesäkuuhun mennessä.

Omia brändejä 20

Tammer Brands on tamperelainen perheyhtiö. Liiketoiminnan käynnisti nykyisen toimitusjohtajan Zachary Mäenpään isoisä Aulis Mäenpää vuonna 1954.

Yhtiö oli pitkään vain muiden tuotteita jakava tukkuliike, mutta vuonna 2007 se aloitti omien brändien kehittämisen. Yritys ei itse valmista tuotteita, mutta valmistuttaa itselleen tuotteita.

– Omia brändejä on nyt 20. Me puhumme keihäänkärkibrändeistä, toimitusjohtaja Mäenpää kertoo.

Yrityksen tunnetuimpia brändejä on Mustang-grillausvälineet. Muita brändejä ovat muun muassa Rento-saunatuotteet ja Maku-keittiötuotteet.

Tammer Brandsin liikevaihdosta jo noin 30 prosenttia on vientiä. Sen osuus kasvaa jatkuvasti.

– Baltiassa olemme vahvoja. Vientiä on paljon myös Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Islantiin. Viro on kokoonsa nähden meille vahva maa.

500-600 kynttilää

Hämeenlinnan logistiikkakeskuksesta hoidetaan myös muiden yritysten logistiikkaa. Tammer Brands jakaa muun muassa Red Bullia ja Moomin-tuotteita. Shellin astioissa myytävä kaksitahti- ja pienmoottoribensiini tulee Hämeenlinnasta.

Tammer Brands jakaa Hämeenlinnasta myös Fiskarsin tuotteita, vaikka Fiskarsilla on oma logistiikkakeskus lähes naapuritontilla.

– Hoidamme Fiskarsin jakelun Suomessa pienille asiakkaille, Mäenpää kertoo.

Hämeenlinnan logistiikkakeskuksesta, jota yhtiössä nimitetään Hansaksi, jaetaan noin 20 000 erilaista tuotetta maailmalle. Valikoimassa on esimerkiksi 500–600 erilaista kynttilää.

Verkkokaupat haluavat yhteistyötä Tammer Brandsin kanssa. Yhtiö jakaa kuitenkin niiden asiakkailla tällä hetkellä vain 265 eri tuotetta. Se ei ole voinut laajentaa verkkokauppayhteistyötä nykyisissä tiloissa, jotka ovat pienet muuhunkin toimintaan.

– Laajennamme verkkokauppaa, kun pystymme uusien tilojen myötä lähettämään enemmän pieniä lähetyksiä, sanoo logistiikkajohtaja Juha Hurme, joka johtaa Hämeenlinnan Hansaa. HÄSA