Kanta-Häme

Tammi ja patsas pysyvät, paljon muuta muuttuu

Sibeliuksenpuisto kokee perusteellisen kasvojenkohotuksen tänä vuonna.

Puiston maamerkit Sibeliuksen patsas ja aukiolla kasvava jykevä tammi sekä osa puustosta säilyvät entisellään, mutta muuten noin puolen miljoonan euron remontti muuttaa puiston ilmettä perusteellisesti. Kunnostuksessa kaadetaan puita, muutetaan kulkuväyliä ja uusitaan koko puiston nurmi. Valaistusta lisätään.

Työstä vastaavan Linnaninfran puistomestari Vesa Vuorinen kuvailee kunnostustyötä haastavaksi.

– Tämä on ahdas puisto, jossa on runsaasti vanhaa arvokasta puustoa. Käytännössä koko työmaa-alue on juuristoaluetta, mikä asettaa haasteita esimerkiksi uuden nurmen osalta.

Jalkakäytävä jätettiin suunnitelmista

Kulkuväylien pinnoite vaihdetaan asvaltista kivituhkaksi.

Kaikkiaan 24 huonokuntoisiksi todettua vaahteraa ja lehmusta kaadetaan ja tilalle tuodaan uusia taimia. Itse Jean Sibeliuksen patsaan ympäristöön, kulkuväylien reunamille ja puistoa ympäröivän aidan alle naputellaan nupukivipinnoite.

Pintavedet ohjataan kulkukäytävien reunojen sadevesikouruihin ja niistä maahan kaivettaviin imeytyskaivoihin.

Puistossa oleskeluun kannustetaan vaihtamalla penkit ja roska-astiat uusiin. Puiston Linnankadun puoleisessa päässä sijaitseva ulkosakkikenttä vaihdetaan paremmin erottuvaan betonilaattaruudukkoon. Keskiaukion viereen sijoitetaan infotaulu, jossa kerrotaan puiston historiasta ja kunnostuksesta.

Alkuperäisistä suunnitelmista poiketen Birger Jaarlin kadun puoleisen sivun aitaa ei siirretä, eikä kadunvarteen tule kapeaa jalkakäytävää.

Työ alkaa ensi viikolla ja sen arvioidaan kestävän lokakuuhun asti. Remontti on vuoden merkittävin viheralueiden kunnostustyö kaupungissa. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic