Kanta-Häme

Tampere halajaa hämäläisiä

Tampere

Tampereelle avautuva Pohjola Sairaala alkaa kerätä asiakkaita myös Kanta-Hämeestä.

Tampereen Pohjola Sairaalan on tarkoitus palvella Pirkanmaan lisäksi Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan asiakkaita.

Pohjola Terveyden toimitusjohtaja Harri Aho kertoo, että sairaalaketju laajenee Tampereen jälkeen lähivuosina myös muihin yliopistosairaalakaupunkeihin, eli Turkuun, Ouluun ja Kuopioon. Helsingin sairaala on ollut toiminnassa yli kolme vuotta.

Lisäksi yhtiö aikoo avata 13 lääkäriasemaa ympäri Suomen.

Aho kertoo, että sairaalan ovet ovat avoinna kaikille. Helsingin Pohjola Sairaalan asiakkaista noin 70 prosenttia on ollut Pohjola vakuutuksen asiakkaita, vajaa 30 prosenttia muiden vakuutusyhtiöiden asiakkaita ja loput itse maksavia henkilöitä.

Suomeen ei Ahon mukaan kannata rakentaa sairaalaa, jos se ei palvele kaikkia, jotka haluavat sieltä hoitoa. Hän huomauttaa, että kantahämäläisille sekä Helsingin että Tampereen sairaalat ovat lähellä.

Tamperelaiset Sinikka ja Antti Salmenkangas kävivät perjantaina katsomassa sairaalaa avoimien ovien päivänä.

Sinikka Salmenkangas pohtii, että suuren kaupungin asukkaina heidän ei ole koskaan tarvinnut liikkua terveydenhuollon perässä.

– Ja nythän asumme sairaalan naapurissa, naurahtaa Antti Salmenkangas.

Salmenkankaat pohtivat, että kukaan ei pysty ennustamaan, miten sote-uudistus muuttaa terveydenhuoltoa.

Sote-uudistus ei toimitusjohtaja Ahon mukaan ollut syy Pohjolan sairaaloiden rakentamiseen.

– Olen huolissani, miten käy, jos sote-uudistus epäonnistuu. Yksityisen terveydenhuollon pitäisi vain tukea julkista.

Ahon mukaan Pohjolan terveyspalvelut kilpailevat muiden yksityisten toimijoiden kanssa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen huomauttaa, ettei Pohjolan uusi sairaala kilpaile samoista potilaista Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa.

– He hoitavat vakuutuspotilaita ja itse maksavia potilaita. Potilasjoukko on eri kuin sairaanhoitopiirillä.

Jos kantahämäläinen potilas hakeutuu hoitoon toisen sairaanhoitopiirin sairaalaan, lasku tulee kuitenkin Kanta-Hämeeseen.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kuuluu niihin, joista potilaat useimmin valitsevat toisen sairaanhoitopiirin sairaalan. Kanta-Häme menettää näiden potilaiden mukana vuosittain 6–7 miljoonaa euroa.

Kyse on kuitenkin julkisen terveydenhuollon potilasvirroista. Yksityinen terveydenhuolto on asia erikseen.

– Jos kantahämäläinen hakeutuu hoitoon yksityiselle puolelle Tampereelle tai minne tahansa, se vähentää kysyntää meillä, mutta ei lisää ulkopuolisten sairaaloiden kustannuksia, Juvonen huomauttaa.

Pohjola on osa OP Ryhmää. Aho vakuuttaa, että OP:n vakuutusasiakkailla säilyy valinnanvapaus, vaikka vakuutusyhtiö ohjaakin potilaita omaan sairaalaan.

– Emme ole vakuutusyhtiösairaala. Meillä ei ole töissä eikä tule töihin vakuutuslääkäreitä.

Tampereen sairaalan avautumisen yhteydessä myös Helsingissä sijaitseva Omasairaala vaihtaa nimensä Pohjola Sairaalaksi.

Helsingin Pohjola Sairaala on erikoistunut ortopediaan, mutta Tampereella palvelut ovat laajemmat. Tampereen sairaalassa on tarjolla esimerkiksi työterveyshuolto ja ympärivuorokautinen yleislääkäripäivystys.