Kanta-Häme

Tampereentien niityltä SM-viesteihin

Hämeenlinnalaisella Pekka Kiviharjulla riittää vauhdikkaita muistoja nuoruusvuosilta. Ja kun Kiviharjusta on kyse, lähes aina tarinoissa ollaan kilpasilla.

– Ensimmäisiä kilpailujani taisivat olla juoksukisat korttelin ympäri kotinurkillani Koulukadulla. Myös Tampereentien niittykenttä oli meidän kulmien poikien kovassa käytössä. Siellä heitettiin keihästä, hypättiin seivästä ja juostiin lujaa.

– Olin noin kymmenenvuotias, kun innostuin urheilusta Emil Zátopekin ja Veikko Hakulisen innoittamana. Myös Suomen vuoden 1952 olympialaisista jäi jonkinlainen kipinä kytemään, Kiviharju muistelee.

Kiviharjun ensimmäiset ennätysajat otettiin herätyskellolla. Kentän laidalla nuorta Kiviharjua kannusti vekkarin kanssa Hannu Vekka ja voimaharjoituksissa Jussi Sarvi.

– Harjoittelimme eri vauhdeilla, ja tein tietämättäni jo tuolloin töitä tulevaan graduuni, jonka aiheena oli kestävyysjuoksun vauhdinjaon optimointi, nauraa Kiviharju.

Turhaan Kiviharju ei urheilukentillä hikoillut, sillä myöhemmin mies on yltänyt Hämeenlinnan Tarmon joukkueessa SM-mitaleille saakka viestijuoksussa.

Kuuden vuosikymmenen aikana mies on ennättänyt harrastaa myös muita lajeja. Matematiikan opettajana työskennellyt tarkka Kiviharju on pitänyt myös kirjaa lajeistaan.

– Olen harrastanut tai kokeillut 66 lajia ja palkinnoille olen yltänyt 42 lajissa. Piirinmestaruuksia olen saavuttanut yleisurheilussa 400, 800 ja 1500 metrin juoksuissa, mutta myös pikaluistelussa, painonnostossa ja voimanostossa, Kiviharju luettelee.

Kiviharjulle urheiluseura Tarmo on ollut aina lähellä sydäntä. Varsinkin SM-viesteissä Kuortaneella vuonna 1973 Kiviharjun kelpasi esitellä edustusasunsa T-kirjainta.

Tarmon joukkue Olli Karhi, Mikko Moisio, Heikki Itkonen ja Pekka Kiviharju kiri hopealle 4×800 metrin kisassa. Tarmolaisia lujempaa paineli vain Viipurin Urheilijoiden viestikvartetti ankkurinaan 800 metrin EM-hallimestari Markku Taskinen.

– Taskinen paineli ankkuriosuudella väkisin ohitseni, niin kuin hänellä oli niihin aikoihin aina tapana tehdä. Huvittavaa juoksussa oli se, että ylsimme aikaan 8.40,80, ja minä matemaattisella tarkkuudellani olin arvioinut, että nappivedoilla pystymme aikaan 8.41.

Kiviharju on edustanut Tarmoa vuodesta 1957. Vuosien saatossa mies on ollut tuttu näky muun muassa lähitienoon hölkkäkisoissa.

– Vuosi sitten päätin, etten enää juokse numerolappu rinnassa. Kesällä kuitenkin ynnäsin, että pitäähän sitä ainakin vielä kerran olla viivalla, jotta saan täyteen tasaluvun kilpakentillä. Kesälomareissulla osallistuin Virroilla viiden kilometrin hölkkään ja sain täyteen 60 vuotta kilpajuoksijana. Juhlatunnelmissa kanssani juoksi kaverini Vesa Korpimäki, Kiviharju kertoo.

Tänään tiistaina 70 vuotta täyttävä Kiviharju liikkuu edelleen säännöllisesti.

– Käyn lenkillä usein, pelaan salibandyä ja golfia säännöllisesti ja suunnistan Hämeen Sanomien kuntorasteilla. Monipuolinen liikunta pitää vireänä, Kiviharju muistuttaa. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic