Kanta-Häme Hämeenlinna

Tänä kesänä lapset lounastavat ilmaiseksi – Hyvät Eväät työllistää kymmenen nuorta

Hämeenlinna järjestää ilmaista puistoruokailua elokuun alkuun asti. Tavoitteena on saada perhepalvelut ja asiakkaat kohtaamaan helpommin.
Hilla Iivari on yksi kesätyön saaneista nuorista. Kuva: Pekka Rautiainen
Hilla Iivari on yksi kesätyön saaneista nuorista. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki yhteistyökumppaneineen tarjoaa kesällä mahdollisuuden syödä ja ulkoilla yhdessä. Puistolounas kuuluu Hyvät Eväät -hankkeeseen, jolle kaupunki sai ympäristöministeriön rahoituksen viime syksynä.

Puistoruokailun tarkoituksena on tuoda perhepalveluita lähemmäksi lapsiperheitä. Ruokailuissa on tavattavissa kaupungin sosiaaliohjaaja ja yhdistysten vapaaehtoisia sekä mahdollisuus kohdata muita perheitä. Rahoituksen takia lounaat järjestetään nyt, mutta ajoitus on sopiva myös poikkeuksellisen kevään jälkeen.

– Koronan aikaan perheet ovat kohdanneet uuden arjen, kun koulut olivat kiinni ja harrastukset loppu. Siksi kohtaamiset ovat nyt tärkeitä, kertoo strategiajohtaja Markku Rimpelä.

Hanke on osa lapsiystävällistä kuntaa

Unicef nimitti Hämeenlinnan lapsiystävälliseksi kunnaksi vuonna 2013. Puistolounaat ovat osa titteliin liittyvää toimintaa. Tapahtuma voi olla tärkeä myös lapsille, jotka viettävät päivän yksin vanhempien ollessa töissä. Lämpimän ruuan lisäksi paikalla on turvallisia aikuisia juttuseurana.

– Ajattelen, että lapsien on helpompi jutella samalla jotain mukavaa touhutessa, Rimpelä sanoo.

Keskiviikkona Iittalan seurakuntapuistossa oli tarjolla kesäkeittoa. Ruokailun oheen oli järjestetty monia aktiviteetteja, joista kroketti vaikutti erityisen suositulta. Elisa Rantanen oli paikalla ensimmäistä kertaa neljän lapsensa kanssa.

– Tosi kiva, että tällaista järjestetään. Ulkona syötävä ruoka maistuu lapsille leikkimisen ohessa, ja aiomme varmasti tulla jatkossakin.

Melissa (vas.), Miisa, Elisa, Miro ja Maisa Rantanen sulattelivat lounasta kiipeilemällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Ruokailijoita mahtuisi enemmänkin

Sosiaaliohjaaja Kristiina Pykäläinen ja koulunkäyntiohjaaja Marika Ojala olivat kolmatta päivää paikalla. Heidän mukaansa puistossa on käynyt päivittäin kolmisenkymmentä ihmistä. Enemmänkin kuitenkin mahtuisi.

Koronarajoitusten vuoksi ruokaa on tarjolla päivittäin 45 henkilölle. Hyvät Eväät -hankkeen Facebook-sivuilta voi seurata, onko ruokaa vielä jäljellä.

Hankkeen järjestämiseen osallistuu paljon kolmannen sektorin yhdistyksiä. Iittalassa paikalla oli Mannerheimin lastensuojeluliiton Kalvolan yhdistyksen jäseniä.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Pirita Mäntytörmä toivoi, että paikalle löytäisi vielä useampi asukas. Yhdistys on joutunut perumaan paljon muita tapahtumia, joten lounaiden järjestäminen otettiin erinomaisesti vastaan.

Nuoret tutustuvat ravintola-alaan

Puistoruokailun järjestäminen maksaa yhteensä 25 000 euroa. Ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman myöntämän 15 000 euron lisäksi rahoitus saadaan Hämeenlinnan kaupungin työllisyyspalveluilta.

Strategiapäällikkö Mira Sillanpään mukaan tärkein tavoite hankkeessa oli työllistää nuoria. Puistoruokailut työllistävät kesän ajan kymmenen nuorta kahden viikon jaksoissa. Puolet työntekijöistä ovat ammattiopisto Tavastian ravintola-alan opiskelijoita ja puolet nuorten tukipalvelu Topparista.

– Olimme kuulleet, että Hämeenlinnassa on työvoimapulaa ravintola-alalla. Näin haluamme tutustuttaa nuoria alalle ja samalla tarjota heille aitoa työtä.

 

Klo 18.11: Korjattu Mira Sillanpään titteli.

Hyvät Eväät -hanke

Hämeenlinna jakaa kesällä ilmaista puistolounasta lapsiperheille.

Hankkeen tarkoituksena on työllistää ravintola- ja cateringalasta innostuneita nuoria ja osallistaa perheitä. Puistolounaan yhteydessä perhekeskus jalkautuu asukkaiden luo.

Hanke on saanut ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelmalta 15 000 euron rahoituksen.

Hankkeessa ovat mukana Hämeenlinnan kaupunki, Hämeen Kylät Ry, Ammattiopisto Tavastia, Etelä-Hämeen Martat Ry, Uppiksen perhekeskus, Hämeen Setlementti ry, Hämeenlinnan seudun 4H, Kalvolan seurakunta ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Kalvolan yhdistys. Ruuan valmistaa Palmia.

Puistolounas on tarjolla Iittalassa 18.6. saakka, Jukolassa 22.6.–1.7. ja keskustassa 20.7.–7.8. kello 11–13.

Päivän lehti

2.7.2020