fbpx
Kanta-Häme

Tänään: Jouset yhdistyvät - osa kaksi

– Tämä on meille kevään suurin konsertti, sanoo Markku Jokinen.

Kaupungin säästöt ovat kaventaneet Hämeenlinnan kaupunginorkesterin toimintamahdollisuuksia rankalla kädellä, mutta intendentti löytää viime ajoista myös valonpilkkuja. Yksi tärkeimmistä on yhteistyö varusmiessoittokunnan kanssa.

– Maanantain konsertissa Hauhon kirkossa esiintyy yhteensä 14 soittajaa, joista varusmiessoittokunnasta tulee kokonainen jousikvartetti. Enempää rajalliseen tilaan ei mahtuisikaan, kertoo Jokinen.

Hattulassa Parolan panssariprikaatissa toimiva sotilassoittokunta on Suomen soittokunnista ainoa, joka koostuu pelkästään varusmiehistä. Soittajat valitaan palvelukseen valtakunnallisten pääsykokeiden kautta, joissa rima on korkealla. 

Muusikot ovat opiskelleet mm. Lontoon Royal College of Music -korkeakoulussa, Sibelius-Akatemiassa, Helsingin konservatoriossa ja Turun musiikkiakatemiassa.

– He ovat meille hyvin arvokasta soittaja-apua. Yhteistyölle haetaan jatkossa syvennystä ja vahvistusta, sanoo Jokinen.

Hän on itse käynyt Parolassa kutsuttuna opettajana. 

– On tosi kiinnostavaa, että meillä on tällainen paikallinen toimija, joka on täällä pysyvästi.   

Varusmiessoittokunnalla on 20-hengen jousisto.

– Aikaisemmin yksittäiset soittajat ovat käyneet avustamassa Hämeenlinnan kaupunginorkesteria, mutta jousistoa meillä ei ole ennen ollut. Se on ihan uusi juttu, sanoo jousiston kouluttaja, musiikkiyliluutnantti Tommi Suutarinen. 

Varusmiessoittajien harmaat asut värittivät jo toukokuussa kaupunginorkesterin esiintymistä kauppakeskus Tavastilassa. Yleisö löysi päivätapahtuman hyvin. 

– Jos meillä vain aikaa ja rahkeita riittää, nuorille soittajille on tosi hieno kokemus päästä soittamaan ammattilaisten kanssa. Esiintymiset kehittävät soittamista aina, sanoo Suutarinen.

Miten kaupunginorkesterin ja varusmiessoittokunnan yhteistyö konkretisoituu jatkossa, on vielä hämärän peitossa. Soittokunnan tämän vuoden työsuunnitelma on periaatteessa lyöty lukkoon.

– Olemme miettineet kesäksi kaupunginorkesterin ja koko 20-henkisen jousiorkesterin yhteisjuttua, mutta tämä suunnitelma on vielä täysin auki, kertoo Suutarinen. HÄSA          

Menot