Kanta-Häme

Tänään kirjastossa: Jazzia, bossanovaa ja kirjailijoita

Hämeenlinnan pääkirjaston tämäniltaisessa kirjallisuusillassa kello 19–21 on mukana kuusi kirjailijaa: Riitta Jalonen, Terhi Rannela, Juhani Niemi, Juha-Pekka Koskinen, Johanna Valkama ja Kirsti Ijäs. 

Kirjailijoiden uutuusteokset edustavat laajaa kattausta eri kirjallisuuslajeista aina tietokirjoista ja tosipohjaisesta fiktiosta historialliseen romantiikkaan ja scifiin. 

Ennen Kirjallisuusiltaa voi virittyä tunnelmaan kello 18 alkaen musiikkiosaston Avolavalla, jossa esiintyy Moonika Ilmén Duo. Luvassa on syysiltaan sopivia jazz-, iskelmä- ja bossanovasävelmiä.

Kirjallisuusillassa Riitta Jalonen kertoo Kirkkaus-kirjastaan, jota on sanottu yhdeksi vuoden parhaista kotimaisista teoksista. 

Kirkkaus kertoo fiktiivisin keinoin todellisesta uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta, joka eli erikoisen elämän. Frame vietti vuosia psykiatrisessa hoidossa, ja hänelle suunniteltiin tehtäväksi lobotomia, joka peruttiin muutama päivä ennen suunniteltua ajankohtaa, koska hänen ensimmäinen novellikokoelmansa yllättäen sai kansallisen kirjallisuuspalkinnon.

Myös Terhi Rannelan teos Frau perustuu todellisiin historiallisiin henkilöihin. 

Frau valottaa kiistellyn natsikenraalin, Prahan teurastajaksikin kutsutun Reinhard Heydrichin persoonaa hänen vaimonsa Lina Heydrichin näkökulmasta. Kirja on tarina suuresta rakkaudesta ja valtaan sairastumisesta. Heydrichin salamurhasta seurauksineen tuli lopulta pala järkyttävintä sotahistoriaa.

Juhani Niemen tietokirja Larin-Kyösti: kansanlaulaja ja kosmopoliitti kertoo Hämeenlinnassa vuonna 1873 syntyneestä runoilijasta ja kirjailijasta Larin-Kyöstistä (Karl Gustaf Larson), josta ei ole koskaan aikaisemmin julkaistu laajaa kirjailijakuvaa. Teos osoittaa, että Larin-Kyöstin kirjallinen tuotanto oli paljon luultua laajempi ja monipuolisempi. 

Kirsti Ijäksen kirja Taivaan hyvyyttä elämääsi on täynnä iloa, uskoa ja hartautta. Kun on hetki aikaa pysähtyä katsomaan taakse- ja eteenpäin, on mahdollista löytää ilon ja kiitoksen aiheita. Samalla löytyy voimaa elää tässä hetkessä. 
Johanna Valkaman teos Itämeren Auri puolestaan käynnistää uuden kirjasarjan, joka on täynnä romantiikkaa, historiallista seikkailua ja salaisuuksia. Rautakauden Pohjolaan sijoittuvan kirjan keskiössä on viikingin ja parantajanaisen rakkaus. 

Täysin erilaista kirjallisuusgenreä sekä toisenlaista aikakautta ja seikkailua edustaa puolestaan Juha-Pekka Koskisen scifi-kirja Luciferin oppipojat. Kirjassa eletään 2100-lukua. Kapteeni Gabriel Bonhomme XIV määrätään lentämään Olympoksen planeetalle tukahduttamaan kyborgien kapina. 

Kirjailijoita haastattelee Arto Pakkanen. Kirjallisuusillan järjestävät Kirja & Idea -kirjakauppa ja Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic