fbpx
Kanta-Häme

Vielä ehdit: Katso tästä jutusta vähennysvinkit, jos olet jättänyt veroilmoituksen jättämisen viime hetkelle

Veroilmoituksen täydentäjien määrä voi kasvaa koronavuonna yleistyneen etätyön takia. Etätyön kuluista saa vähennystä esimerkiksi kodin nettiyhteydestä, mutta kaikesta erillistä vähennystä ei saa. Vähennystä saa myös työmatkoilla käytetyistä maskeista.
Kuva: Soile Toivonen / HäSa

Esitäytetty vuoden 2020 veroilmoitus kannattaa tarkistaa tarkkaan, jos on yksi noin miljoonasta koronavuoden aikana ainakin osittain etätöihin siirtyneestä suomalaisesta.

– Veroilmoituksissa saattaa olla vielä vanhoja peruja. Esimerkiksi tavanomaiset matkakulut voivat olla nyt aiheettomia etätyön takia. Samalla henkilöllä ei voi olla maksimipäiviä etätyö- ja matkapäiviä, kertoo viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta.

Muutaman viime vuoden aikana noin neljäsosa suomalaisista on täydentänyt veroilmoitustaan. Määrä voi kasvaa etätöiden takia.

Hietamäen mukaan kiinnostus vähennyksiin on ollut nyt suurta, mutta etätöiden vaikutusta verokertymään on vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa.


“Monella etätyöläisellä jäävät nyt matkakulut pois.”


Vähennykset tehdään verotettavista palkkatuloista. Jos kaavamaista työhuonevähennystä saa 900 euroa ja esimerkiksi nettiyhteydestä sadan euron vähennyksen, ero olisi 250 euroa verrattuna automaattiseen tulonhankkimisvähennykseen.

– Euromääräinen hyöty ei ole suuri, tässä tapauksessa euroja tai joitain kymmeniä euroja. Lisäksi monella etätyöläisellä jäävät nyt matkakulut pois, Hietamäki sanoo.

– Voi olla, että matkakuluja haetaan vähemmän ja tulonhankintakuluja enemmän. Tämä vaihtelee vuosittain. Myös kotitalousvähennyksiä saatetaan hakea enemmän remontointibuumin takia.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Helpoin vaihtoehto kaavamainen vähennys

Kaikki palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos etätyöstä on kertynyt kuluja tätä enemmän, ne kannattaa ilmoittaa veroilmoituksessa.

Monelle kotona töitä tehneelle sopivin vaihtoehto on Hietamäen mukaan kaavamainen työhuonevähennys.

Kaavamaisen työhuonevähennyksen määrä on 900 euroa, jos vuoden työpäivistä on tehnyt etänä yli puolet eli yli 121 päivää. Silloin automaattisen tulonhankkimisvähennyksen päälle saa 150 euroa.

Nämä vähennykset vähennetään siis henkilön tuloista, eli verotus tapahtuu näiden pienempien tulojen pohjalta.

Jos työpäivistä on tehnyt etänä enintään puolet tai vähemmän, kaavamaisen vähennyksen määrä on 450 euroa. Yksin tämän ilmoittamisesta ei ole hyötyä, sillä summa sisältyy jo 750 euron tulonhankkimisvähennykseen.


“Ei ehkä kannata kovin monimutkaiseen matematiikkaan ruveta.”


Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön sekä siivouksen.

Mikäli kalusteita on hankkinut yli 900 eurolla, ne voi ilmoittaa todellisten kulujen mukaan.

– Monelle ei tule esimerkiksi sähkötyöpöydän hankkimisesta näin isoja kuluja. Ei ehkä kannata kovin monimutkaiseen matematiikkaan ruveta. Siksi kaavamainen vähennys on ehdottomasti helpoin, kun täytyy ainoastaan laittaa rasti ruutuun Omaverossa.

Vähennystä työvälineistä ja nettiyhteydestä

Kaavamaisen työhuonevähennyksen lisäksi kuluja voi vähentää välineistä, joita on ostanut itse pääasiassa työkäyttöön. Esimerkiksi uuden näytön tai näppäimistön voi vähentää tulonhankkimiskuluina.

Työhuonevähennyksen päälle vähennyksiä voi saada myös itse hankitusta nettiyhteydestä. Vähennyksen määrä on puolet itse hankitun yhteyden kustannuksista, jos sitä käyttää osittain työkäytössä.

Mikäli nettiyhteyttä käyttää pääasiassa työkäytössä, vähennys on sata prosenttia kuluista.

Prosenttiosuudet puolitetaan, jos puolisot käyttävät samaa tietoliikenneyhteyttä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen:

Kuva: Soile Toivonen / HäSa

Työmatkan maskeista kaksi euroa päivältä

Asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää vain niiltä päiviltä, kun käy työpaikalla. Matkakulut ilmoitetaan, jos ne ylittävät 750 euron omavastuun rajan.

Matkakulut vähennetään aina laskettuna halvimman kulkuneuvon mukaan. Vaikka työpaikalla ei kävisi joka päivä, kuukausikortti voi olla halvin vaihtoehto.

Hietamäki neuvoo pitämään kirjaa toteutuneista työmatkapäivistä verottajaa varten.

Myös työmatkoilla käytettävien kasvomaskien kustannuksia voi vähentää verotuksessa matkakuluina, jos maskit ostaa itse. Vähennystä saa kaavamaisesti kaksi euroa jokaiselta työmatkapäivältä.

Vähennykseen oikeuttavat ne matkat, jotka on tehty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 13. elokuuta 2020 antaman maskisuosituksen jälkeen.

Jos maskia tarvitaan työssä eikä työnantaja tarjoa maskeja, työntekijä voi vähentää hänelle maskeista aiheutuneet kulut tulonhankkimiskuluina.

Lue lisää: Kuka valvoo työpaikkojen maski- ja etätyösuositusten noudattamista?

Etätyökin todistettava

Verottaja voi pyytää selvitystä etätyöstä, kun ilmoitetaan työhuonevähennyksestä. Joillain voi olla etätyöstä erillinen sopimus työnantajan kanssa. Viestintäpäällikkö Nilla Hietamäen mukaan myös myöhemmin selvitysvaiheessa työnantajalta pyydetty todistus etätyöstä riittää.

Myös vähennettävät etätyökulut pitää voida todistaa. Lakisääteisesti tositteita, kuten kuitteja, täytyy säilyttää kuuden vuoden ajan. Esimerkiksi työmatkoista on säilytettävä kaikki matkaliput.

Yleensä verottaja saattaa pyytää selvitystä huomattavan isoista tai erikoisista vähennyksistä.

– Kun ilmoittaa todennettavissa olevat todelliset kulut, mahdollisuus lisätietojen kysymiseen on pienempi. HäSa

Veroilmoitus 2020

Vuoden 2020 esitäytetty veroilmoitus tulee postissa ja näkyy verkossa Omaverossa maalis-huhtikuussa.

Tiedot näkyvät vain Omaverossa, jos on valinnut Suomi.fi-palvelussa sähköisen viranomaisasioinnin.

Esitäytetyn veroilmoituksen korjaamisen määräpäivä on joko 4.5, 11.5. tai 18.5.2021.

Liikkeen- ja ammatinharjoittajat, maataloudenharjoittajat sekä heidän puolisoidensa on tehtävä täydennykset viimeistään 1.4.2021.

Veroilmoituksen pitää olla perillä määräpäivänä, jonka näkee omasta veroilmoituksesta ja OmaVerosta.

Täältä löydät ohjeet esitäytetyn veroilmoituksen täyttämiseen.

Näin käytät Omavero-asiointipalvelua:

Menot