Kanta-Häme

Tänään: Pauninmaan vetonaulana on omalaatuinen luonto

Parikymmentä vuotta sitten Veikko Liimataiselle tuli perintönä omalaatuinen ja erikoinen maa-ala Tervakosken Rehakasta. Kivisellä ja kallioisella palstalla on muun muassa jyrkkäseinäisiä kallioita. Oman tyttären ajatuksesta Liimataiselle syntyi ajatus rakentaa Pauninmaasta luontokohde, joka tarjoaa seikkailuja koko perheelle.
 
– Täällä voi laskea mäkeä kahdesta liukumäestä, joista pisin on 40 metriä. Kesäisin on mahdollisuus kiipeillä kallion seinämillä sinne rakennettuja reittejä pitkin. Kodassa on tilaa noin 30 hengelle ja katetussa tilassa noin 50–60 hengelle. Lapsille on jännitysluola ja napakelkka. Seikkailumetsässä loimuavat kannot. Maisemapatikka on noin kilometrin pituinen reitti, jonka varrella luontorastitehtäviä.
 
Liimatainen on panostanut elämyksiin. Kallion rinteille Liimatainen on rakentanut portaikkoja, joita pitkin seinämillä voi liikkua. Kallion seinämässä on iso kieleke, jonka alle on muodostunut luonnostaan suojaisa oleskelupaikka, jonne Liimatainen on rakentanut muun muassa penkit. Hän on vetänyt kallion päälle 300 metriä vesijohtoputkea.
 
– Rei’itin putken kahden millin rei’illä. Syötän porakaivosta vettä putkistoon ja vesi valuu rei’istä kallion reunan ylitse. Näin syntyy komeaa paannejäätä. Viime vuonna täytin putkiston vedellä noin 70 kertaa. Vettä kului satoja litroja. Noin 95 prosenttia vedestä menee hukkaan eli valuu maahan.
 
Jotta paannejään saa kasvamaan kallion reunalta maahan, riittää ilta-askaretta aina päivätyön päälle.
 
Tänä talvena paannejäät ovat liki main jääneet muodostumatta. Liimatainen rakensi tontille jääkodankin, jonka hän jäädytti vedellä.
 
– Kota oli hieno, kun sen sisällä paloivat ulkotulet. Jäät ovat nyt sulaneet kodan päältä.
 
Tapahtumia moneen lähtöön
Liimatainen tarjoaa Paininmaata erilaisiin tilaisuuksiin. Muonitus onnistuu sopimuksen mukaan.
 
– Täällä käy esimerkiksi päiväkotiryhmiä. Hirviseurueet ovat juhlineet täällä. Pauninmaassa järjestetään kaikille avoimia tapahtumailtoja, lauluiltoja, partiolaisten retkiä, Tyky-päiviä, päiväkotien ja peruskoulun luontoretkiä ja luontopäiviä sekä syntymäpäiväjuhlia. Muutaman kerran talven aikana olen järjestänyt koko perheen liikuntatapahtuman. Tämän talven viimeinen tapahtuma on tänä lauantaina. Yritän saada sen verran lunta ravituksi kasaan, että liukumäet olisivat ainakin kunnossa. Napakelkkaa tuskin saadaan pyörimään.
 
Koko perheen liikuntatapahtuma on 23.2. klo 17–20.

Asiasanat

Päivän lehti

30.5.2020