Kanta-Häme

Tänään vietetään Maailman hepatiittipäivää - Voit itsekin välttää C-hepatiitin

C-hepatiittitartunta on todettu jopa lähes 30 000 suomalaisella.

C-hepatiitti aiheuttaa pahimmillaan maksakirroosin ja maksasyövän. Munuais ja maksaliitto muistuttaa maailman hepatiittipäivänä 28.7. että C-hepatiitti on todettava ajoissa, sillä tartunta voidaan hoitaa.

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Vuosittain todetaan 1100 uutta tartuntaa, joista suurin osa on 20–29-vuotiailla nuorilla. 

C-hepatiitti leviää verikontaktin kautta. Suurin riskiryhmä ovat suonensisäisten huumeiden käyttäjät.

Tartunnan voi saada myös lävistyksistä ja tatuoinneista sekä verensiirrosta tai huonotasoisesta sairaalahoidosta ulkomailla, harvemmin suojaamattomasta sukupuolikontaktista. Suomessakin on sairastuneita, jotka ovat saaneet tartunnan verensiirrosta Suomessa ennen 1990-lukua.

C-hepatiitti todetaan verikokeissa. Valtaosalle tartunnan saaneista kehittyy krooninen C-hepatiitti. Vakavimmat seuraukset kroonisesta C-hepatiitista ovat maksakirroosi ja maksasyöpä.

– Tartunnan saaneet ovat myös viruksen kantajia. Moni ei edes tiedä, että on saanut viruksen, sillä C-hepatiitti on yleensä oireeton. Sen huomaa voinnissa vasta, kun maksa on jo vaurioitunut, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Tartunta voidaan nykyään hoitaa tehokkaasti. Nykyaikainen lääkitys voi poistaa viruksen kokonaan elimistöstä. Varhain aloitettu hoito on tehokkainta.

WHO:n tavoitteena on eliminoida C-hepatiitti koko maailmasta. Suomessakin hoito alkaa tämän vuoden aikana kansallisen strategian mukaisesti. Hoitoa odottaa reilut 20 000 tartunnan saanutta.

– Varsinkin C-hepatiittiin sairastuneet joutuvat kokemaan musertavia ennakkoluuloja. Moni ei uskalla kertoa tartunnasta edes sukulaisilleen. C-hepatiitti on viruksen aiheuttama sairaus siinä, missä kaikki muutkin sairaudet. Sitä ei pidä joutua häpeämään.