Kanta-Häme

Tänään vietetään romanien kansallispäivää

Romaneja on asunut Suomessa noin 500 vuotta. Suomen Romaniyhdistyksen sihteeri Päivi Majaniemi (PM) ja hankepäällikkö Tiina Isberg (TI) vastasivat tavallisiin yleistyksiin romaneista.

Vanhempien henkilöiden ja miesten pitää aina asua nuorempiaan ylemmässä kerroksessa.
PM: Pitää paikkansa. Tapa on syntynyt kunnioituksesta vanhempia ihmisiä ja miehiä kohtaan, ja se liittyy rituaaliseen puhtauskäsitteeseen. Huoneet likaantuvat jos nuoremmat naiset kävelevät vanhempien ihmisten yläpuolella. Iäkkäämpiä katsotaan ylöspäin myös tässä asiassa.

Kuinka asia onnistuu käytännössä? Voivako nuoremmat ihmiset muuttaa yläkerrokseen?
TI: Kun romani muuttaa uuteen osoitteeseen, hän ottaa yleensä jo etukäteen selvää, asuuko samassa rapussa muita romaneja. Vaikka romani ei pukeutuisi perinteisesti, hän noudattaa tätä tapaa. Todella harvoin on ollut pakko asuntojonotilanteen vuoksi pakko ottaa vastaan henkilölle sopimaton asunto. Ja jos asunnon joutuu ottamaan vastaan, niin siinä ei voi asua, jos alapuolella on muita romaneja.

Kaikki romanit osaavat laulaa tangoa.
PM: Minä en osaa, mutta Tiina osaa. Yleisesti ottaen musikaalisuutta suositaan ja siihen kannustetaan pienestä pitäen.

Romanit käyvät kauppaa kaikesta.
TI: Kyllä, paitsi mummoa ja mustalaisuutta ei myydä. Eikä moraalia.

PM: Kaikki tavara on kaupan, millä voi tienata. Käsikauppa on ollut romanien perinteinen ansaintakeino, jolla on elätetty isotkin perheet.

Romania ei saa kutsua mustalaiseksi tai manneksi.
TI: Eihän enää puhuta neekereistäkään! Romani on sana, joka on kirjoitettu lakiin. Vanhat romanit pitävät usein itse, että puhutaan mustalaisista. Manne on aina ollut haukkumanimi.

PM: Mustalainen ei sinänsä sanana ole paha. Puhutaanhan esimerkiksi mustalaismusiikista.

Romanit ajavat aina Mersulla.
PM: Minä ajan 12 vuotta vanhalla Seatilla ja Tiinalla on 16 vuotta vanha Mersu.

TI: Mersuun saa edullisempia varaosia kuin uusiin autoihin…

PM: …ja siinä on hyvä vaihtoarvo.

Romanit haluavat pysytellä erillään kantaväestöstä.
TI: Romanit ovat olleet 500 vuotta osa suomalaista yhteiskuntaa, ja olemme suuresti kärsineet siitä, että emme ole saaneet olla osa yhteisöä. Romanit ovat sotineet ja jakaneet Karjalan menetyksen kuten valtaväestökin, mutta vasta 1970-luvulla romanit saivat ensimmäisiä asuntoja Suomen valtiolta. Siinä mielessä olemme yhä ulkopuolisia.

PM: Jos uskotaan, että ihmisiä on eri heimoja ja rotuja, niin olemmehan me eri porukkaa. Romanien alkukoti on Intiassa. Mutta sanomme itseämme Suomen romaneiksi ja olemme ylpeitä suomalaisuudestamme. Kyllä muutkin, vaikkapa savolaiset, ovat ylpeitä kotikunnastaan ja -seudustaan. Romanit pyrkivät integroitumaan etenevässä määrin yhteiskuntaan.

Romaninaisen asun hame painaa 25 kiloa.
TI: Johan pomppasi! Onhan se painava, nykyään 5–12 kiloa. Ennen asuja varten tuotiin Saksasta parasta samettia, ja sitä oli hameessa 9-12 metriä. Nykyään teetetään kevyempiä, 4,5–7 metriä kangasta sisältäviä hameita.

Romanit eivät urheile.
TI: Ihan potaskaa, totta kai urheilevat!

PM: Riippuu vähän romanista…

TI: Kyllä nuoriso urheilee ja romanit ovat urheilullisia.

PM: Kulttuurisäännöt kieltävät esiintymästä urheiluasuissa tai vähissä vaatteissa toisen romanin edessä. Häveliäisyystapojen vuoksi kilpaurheilun pariin ei lähdetä kovin kevyesti, vaikka romaneissa onkin nyrkkeilijöitä ja lätkänpelaajia. Romanit liikkuvat enemmän omassa porukassaan, eivät niin julkisesti.

TI: Läpi vuosisatojen romanit ovat tanssineet paljon, yhä edelleen.

Romaneja on paljon vankiloissa, koska kaikki suvut ovat riidoissa keskenään.
TI: Romanit eivät kasvata lapsiaan vihaamaan ketään tai vankilaa varten, olemme toisiamme ja rauhaa rakastavaa kansaa. Me puhumme väistämissäännöstä. Esimerkiksi Helsingissä eri suvuista olevat, toisilleen sopimattomat romanit saattavat joutua asumaan saman kadun varrella. Väistämisvelvollisuus tarkoittaa sitä, että kadulla kohdatessaan he kääntävät kantapäät vastakkain ja teeskentelevät, etteivät ole nähneet toisiaan. Tämä on isojen kaupunkien ongelma.

PM: Yleensä syy vankilatuomioon on se tavallinen: syrjäytyminen, köyhyys ja aineet. Romaneja on valitettavasti paljon vankiloissa, mutta yleensä kyse on omaisuusrikoksista.

TI: Tutkimusten mukaan romanit eivät yleensä joudu vankilaan omaan perheeseen tai muihin sukuihin kohdistuvien väkivaltarikosten vuoksi. HÄSA

Romanien kansallispäivää on kansainvälisesti vietetty 8. huhtikuuta vuodesta 1990 lähtien. Suomessa Helsingin yliopiston almanakkatoimisto hyväksyi romanien kansallispäivän mukaan almanakkaan vuonna 2014.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic