Kanta-Häme

Taneli Kumpula aloitti toisena Eväsojalla

 

Tervakosken Eväsojan alueen 28 omakotitontista 21 on edelleen vapaana. Varauksia viisi, ja kaksi rakentajaa on jo aloittanut. 
 
Eväsojan toinen rakentaja on Taneli Kumpula. Kumpuloiden omakotitalon rakentaminen alkoi heinäkuussa.
 
– Naapuri taisi aloittaa pari viikkoa aikaisemmin. Nyt toiselle naapuritontille on tuotu tavaraa, mikä viittaa siihen, että tuollakin tontilla rakentaminen alkaisi lähiaikoina.
 
Kumpulat katselivat sopivia tontteja Hämeenlinnasta mutta myös Tervakosken Tammirannasta.
 
– Tammirannassa olisi ollut vapaana 6–7 tonttia. Eväsojalla tontit ovat pellonpohjaa, tasamaata ja huomattavasti kovempaa maaperää. Eväsojalla tonttikoko oli myös riittävä. Oma tonttini on 1400 neliötä, jolle saa rakennetuksi jo kunnon pihankin.
 
Ensikertalaisuus ei pelottanut
 
Kumpuloiden talopaketti on ns. precut eli runko-osa on määrämittaan sahattua, lopun Kumpula rakentaa pitkästä tavarasta.
 
– Tämä oli hieman edullisempi ratkaisu on kuin täysi talopaketti olisi ollut.
 
Kumpula ei pelännyt rakentamisen haasteita, vaikkei hänellä ole rakennusalan kokemusta eikä koulutustakaan.
 
– Olen kysellyt neuvoja ja ohjeita lähinnä vastaavalta mestarilta. Arki-illat ja viikonloput ovat kuluneet rakennuksella. Muutama kaveri on ollut aika ajoin apuna, mutta olen aika huono apuja kyselemään. Tietysti sähkö- ja lvi-työt olen teettänyt ammattilaisilla. Rungon pystytysvaiheessa palkkasin kirvesmiehen viikoksi.
 
– Rakentamistapoja ja -käytäntöjä on paljon ja neuvot ovat erilaisia, jos niitä kysyy monelta ihmiseltä. Sen takia olen katsonut parhaaksi ottaa neuvot vastaavalta mestarilta, joka tuntee muutenkin talon. Netistä en ole mitään ohjeita ottanut.
 
Tapani Kumpula ei ole ottanut paineita rakentamisaikataulusta.
 
– Toivoisin, että talo olisi muuttovalmis helmikuussa, jotta voisin viettää 25-vuotissynttärini uudessa talossa. Mikään mahdottomuus se ei ole, sanoo Kumpula.
 

Päivän lehti

5.4.2020