Kanta-Häme

Tangotähti palaa aina mielellään Suomeen - Suistolla kuullaan tulevan levyn materiaalia

Muutama viikko sitten argentiinalainen nykytangon tähti Martin Alvarado esiintyi tuhansille kuulijoille Moskovassa ja Pietarissa.  Huomenna sunnuntaina vuorossa on hieman pienempi areena, kun Alvarado ja viisimiehinen suomalainen Nuevo Quinteto Otra Vez nousevat Suisto-klubin lavalle.

Alvarado kertoo viihtyvänsä kaikenkokoisilla estradeilla, sillä tärkeintä on taide eikä yleisömäärä.

Konserteissaan Alvarado ja uudistunut yhtye esittävät perinteistä argentiinalaista tango cancionia, Astor Piazzollan tango nuevoa sekä Toivo Kärjen ikivihreitä suomalaisia tangoja sovituksina, jossa yhdistyvät jazzin ja taidemusiikin elementit.

– Jazz on lähtöisin klubeilta, ja siksi meidän musiikkimme sopii erittäin hyvin klubeille, kuten Suistolle. Olen kuullut paikasta pelkkää hyvää, kertoo Alvarado puhelimitse.

Hämeenlinnassa Alvarado on konsertoinut aiemmin viisi vuotta sitten Verkatehtaalla. Huomisessa konsertissa kuullaan paljon uutta materiaalia, sillä Alvarado ja Nuevo Quinteto Otra Vez suunnittelevat uutta levyä, joka äänitetään ensi heinäkuussa.

– Testaamme sen materiaalia samalla. Ohjelmassa on muutama aivan uusi kappale ja lisäksi sovituksia argentiinalaisista ja suomalaisista tangoklassikoista, Alvarado kertoo.

Luvassa on ”vanhan tangon” aikakaudelta muun muassa Barrio de Tango sekä Romance de barrio, jotka molemmat on sanoittanut Homero Manzi. Hänet Alvarado nimeää sanoittajasuosikikseen. 

Astor Piazzollan tuotannosta kuullaan muun muassa harvoin soitetut La vida pequeña ja Pigmalión, jotka on sanoittanut Alvaradon toinen suosikki Homero Expósito.

Nuevo Quinteto Otra Vez lukeutuu sekä meillä että maailmalla tango nuevon eli modernin tangon kärkikaartiin. Kvintetti sekä säveltää uutta musiikkia että sovittaa vanhempia, jo tuttuja tai tuntemattomampia tangoja uudelleen.

Tämä miellyttää Alvaradoa, sillä hänellä ja soittajilla on yhteinen näkemys.

– Suurin osa tangomuusikoista esittää covereita eli vanhoja kappaleita samalla tavalla kuin aina ennenkin. Minulle tango on elävää, uudistuvaa taidetta, ja siksi on ilo työskennellä samalla tavalla ajattelevien ihmisten kanssa, hän sanoo.

Alvarado on esiintynyt usein Suomessa, ja hän on aiemminkin kertonut olevansa velkaa Suomelle, sillä hänen uransa lähti nousuun täällä. 

Hänet keksittiin Barcelonasta, missä hän esiintyi katulaulajana. Hänet kutsuttiin Suomeen, ja varsinaisen lähtölaukauksen uralle antoi esiintyminen Tampere Filharmonian solistina vuona 2003.

Alvarado on tehnyt yhteistyötä Nuevo Quinteto Otra Vezin ja sen edeltäjän kanssa vuodesta 2006 alkaen.

– Palaan aina mielelläni Suomeen. En pidä talvista, mutta muuten olen aina saanut täällä lämpimän vastaanoton. Suomalaisten muusikoiden kanssa voin olla oma itseni, olemme yhtä kunnianhimoisia, Alvarado sanoo. HÄSA

Lämpöä kylmään
Martin Alvarado & Nuevo Quinteto Otra Vez: Tango Norte, Tango Sur Hämeenlinnassa Suisto-klubilla sunnuntaina 5.3. kello 18.

Päivän lehti

28.5.2020