Kanta-Häme

Tansania hakee eväitä vaurastumiselle

Tansanian luonnonvaraministeri Khamis Kagasheki näkee suomalaisyrityksillä olevan hyviä mahdollisuuksia maan metsäsektorin kehittämisessä.

– Suomi ja Tansania ovat käynnistäneet hankkeen, jolla halutaan kehittää Tansanian yksityismetsätaloutta. Tässä yhteydessä erityisesti suomalaisen piensahateollisuuden kokemukset ovat kiinnostavia. Kysymys ei ole pelkästään kehitysyhteistyöstä, vaan tarjolla on myös liiketoimintamahdollisuuksia, Lopen Rakennuspuu oy:n toimintaan keskiviikkona tutustunut Kagasheki sanoo.

Tansaniaan on tarjolla muun muassa äskettäin päättynyt Maaseutu-Pisa-koulutushanke, jossa koulutettiin noin 450 suomalaista piensahayrittäjää liiketoiminnan ja teknisen osaamisen alueella.

– Tansanialaisten piensahojen keskituotanto on vielä matala. Suuri osa käsiteltävästä puusta menee hukkaan. Maaseutu-Pisa on sovelias koulutusmuoto myös maailman muihin osiin, joissa on piensahateollisuutta, sanoo koulutushankkeen kehittäneen Sahayrittäjät-järjestön toiminnanjohtaja Raimo Etelä.

Suomi on tukenut Tansanian metsäsektoria 1970-luvulta lähtien ja on ollut sen tärkein tukija yli kymmenen vuotta. Tuki kanavoituu luonnonvaraministeriön metsäosaston oman budjetin kautta yhteisesti hyväksytyille painopistealueille, jotka ovat osa Tansanian kansallista metsäohjelmaa.

Suomen tuki Tansanian metsäsektorille oli vuonna 2011 noin kuusi miljoonaa euroa. Julkisen metsäsektorin lisäksi Suomi tukee kansalaisjärjestöjä ja yksityistä metsäsektoria.

Keskitulotason maaksi

Tansaniasta on löytynyt isoja maakaasuesiintymiä, jotka muihin luonnonvaroihin yhdistettynä mahdollistavat Tansanian vaurastumisen. Kagasheki on aiemmin todennut, että Tansanian tavoitteena on olla keskitulotason maa vuoteen 2025 mennessä.

Toistaiseksi Tansanian väestöstä kolmasosa elää äärimmäisessä köyhyydessä. Vuonna 2010 maa sai virallista kehitysapua yhteensä lähes kolme miljardia dollaria, mikä tarkoitti 12,9 prosentin osuutta kansantulosta. Kagashekin mukaan maan hallitus pyrkii vähentämään apuriippuvuutta ja korruptiota.

Kagasheki vierailee Suomessa kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) kutsusta. Kyseessä on vastavierailu, kun Hautala vieraili touko-kesäkuussa Tansaniassa.

Ministeri seurueineen tutustui keskiviikkona myös UPM:n leimikkoon ja piensahaan Vihdissä sekä Keravan Energia oy:n toimintaan. Torstaina Kagasheki puhuu Kehityspolitiikan yritysfoorumissa Helsingissä. (HäSa)