Kanta-Häme

Tanssi meni metsään

Tanssija-koreografi Jaakko Simola pukee jälleen viikonloppuna ylleen pitkän valkoisen pellavapuvun ja toivoo, että olisi hieno kesäsää.

– Heinäkuussa sää suosi ja pälkäneläinen lavea maisema näytti parhaat puolensa, hän kertoo.

Kyse on Simolan suunnittelemasta nykytanssiteoksesta Vihan kaunis maa, joka on tehty Kostianvirran taistelun muistoksi. Teoksen ensiesitys oli heinäkuun lopussa osana Kostia-tapahtumaa, ja nyt esitykset jatkuvat.

Tanssija, muusikko ja yleisö vaeltavat puolentoista kilometrin matkan Pälkäneen Kostianvirran ja Syrjänharjun maisemissa. Samoilla paikoilla käytiin 300 vuotta sitten yksi suuren Pohjan sodan ratkaisutaisteluista.

– Mutta satoi tai paistoi, kyllä pellavapuku kestää vettä. Eivät sotilaatkaan voineet valita säätä, Simola sanoo.

Maisema on …osa esitystä

Pälkäneläissyntyinen ja siellä kesäänsä viettävä Jaakko Simola on tehnyt usein teoksia, joissa maisema on osa esitystä. Vihan kaunis maa on jatkoa ”maisematanssien” tai ”ympäristötanssien” sarjaan.

– Pälkäneläisenä olen jo lapsesta asti oppinut tiettyjä faktoja Kostianvirran taistelusta, hän kertoo.

Hän tietää, että 1713 Venäjän armeija löi ruotsalais-suomalaiset joukot. Pian sen jälkeen Suomessa alkoi isonvihan ajaksi kutsuttu miehityskausi.

– Mutta minkälaiselta täällä näytti siihen aikaan? Miten 20 000 miestä ja hevosta ovat voineet olla täällä hämäläisessä maisemassa ja miten sellaisen mittakaavan voi tavoittaa sooloesityksessä, hän miettii.

Näitä kysymyksiä hän haluaa heittää yleisöllekin pohdittavaksi. Simolan mielestä jokainen vaellukselle osallistuva ”etsii oman polkunsa” ja tekee oman tulkintansa esityksestä.

Matin talo …poltettiin

Saadakseen historialliset tapahtumat jonkinlaiseen mittakaavaan Simola otti lähtökohdakseen esi-isänsä Matti Simonpojan tarinan.

Matille oli syntynyt toinen poika vain pari kuukautta ennen Kostian taistelua. Taistelun jälkeen perheen kotitalo poltettiin.

– Mitä hän mahtoi ajatella aloittaessaan elämäänsä alusta, Simola miettii.

Onko Vihan kaunis maa siis surullinen vai leppoisan kesäinen tarina?

Jaakko Simolan mielestä se voi olla vähän kumpaakin.

Isosta vihasta on niin kauan aikaa, ettei se ehkä enää herätä nykyihmisessä katkeruutta, vaan ennemminkin hämmästystä. Toisaalta ainakin ensiesityksessä jotkut katsojista alkoivat muistella omia tarinoitaan evakkotaipaleelta.

– Minua kiinnostaa nimenomaan ristiriita. On lempeät hämäläismaisemat, joihin kätkeytyy kuitenkin myös ankaria sodan ja vihan muistoja, hän sanoo. (HäSa)

Vihan kaunis maa. Koreografi Jaakko Simolan ja muusikko Leena Paukkusen johdattama vaellusesitys Pälkäneellä lauantaina kello 18 ja sunnuntaina kello 14. Lähtö Kostian muistomerkkialueelta.

Päivän lehti

4.6.2020