Kanta-Häme

Tanssi vei voiton kilpailemisesta

14-vuotias Maria Joutsimo urakoi Sibelius-opiston tanssinäytöksessä. Hän tähtää tanssin ammattilaiseksi, mutta tarkempi suuntaus on vielä auki.

Kun Maria Joutsimolta kysyy, mikä tanssimisessa on parasta, hänen ei tarvitse miettiä vastausta yhtään.

– Parasta on se, että voi eläytyä musiikkiin ja mielestäni pystyn ilmaisemaan itseäni tanssin avulla hyvin, 14-vuotias Joutsimo sanoo.

Hän on harrastanut kaikenlaista tanssia pienestä pitäen. Äiti Susanna Joutsimo kertoo, että tyttö liikkui musiikin tahtiin heti, kun oli oppinut seisomaan. 

Ohjattu balettiharrastus alkoi nelivuotiaana silloisessa kotikaupungissa Forssassa, ja viisivuotiaana rinnalle tuli rytminen kilpavoimistelu. Myös siihen kuului balettiharjoittelua, jota moni voimistelija piti tylsänä, mutta Marialle se oli mieleisintä.

Vuonna 2011 perhe muutti Hämeenlinnaan, ja yhtenä syynä oli Marian voimisteluharrastuksen jatko. 

– Sitä ennen kuljimme yhden talven tunneilla Hämeenlinnassa, kun Marian rytmisen voimistelun valmennus loppui Forssassa. Samalla muutto takaisin alkoi tuntua houkuttelevalta, kertoo Hämeenlinnasta kotoisin oleva Susanna Joutsimo.

Maria Joutsimo opiskelee nyt kolmatta vuotta balettia Sibelius-opistossa. Lisäksi lukujärjestykseen mahtuu myös nykytanssia ja showjazz-tanssia. Niistä jompi kumpi laji on opistossa pakollinen baletin lisäksi, mutta Maria on halunnut ottaa ohjelmaansa molemmat.

Pitkään hän harrasti baletin rinnalla rytmistä kilpavoimistelua, mutta nyt tanssi tuntuu vieneen voiton.

– Tykkään esiintyä, vaikka ennen esitystä aina jännittääkin. Mutta kilpaileminen ei ollut mieluista, ja se olikin yksi syy rytmisen kilpavoimistelun lopettamiseen.

Maria Joutsimo tähtää tanssijan ammattiin, mutta tarkempi suuntaus on vielä auki. 

Hän on nyt vuoden verran ollut mukana valtakunnallisessa baletin erikoiskoulutuksessa, jonka järjestää Helsingin balettioppilaitos. Koulutusta järjestetään kursseina, ja ne on tarkoitettu 12–15-vuotiaille baletin harrastajille, jotka eivät asu pääkaupunkiseudulla.

– Olin kursseilla syys-, joulu- ja talvilomalla, ja kesällä taas, Maria kertoo.

Karsinta oli viime kesänä Kuopio tanssii ja soi-tapahtuman aikana järjestetyn leirin päätteeksi. Tulevan kesän ohjelmassa on taas myös leiri Kuopiossa. 

Maria Joutsimo on tällä hetkellä Sibelius-opiston tanssioppilaista ainoa, joka on mukana erikoiskoulutuksessa. Sibelius-opiston tanssin lehtori Heidi Wasko kertoo kuitenkin, että uusia hakijoita on mukana taas kesän karsinnassa.

Marian mukaan parasta erikoiskoulutuksessa on se, että leireillä opettajat antavat hanakasti palautetta ja vinkkejä esimerkiksi siitä, miten asentoja voi parantaa.

– Ja siellä on pianisti, eli siellä saa tanssia elävän musiikin tahtiin.

Tanssimisen lisäksi Maria Joutsimo on alkanut tehdä myös koreografioita. Ensimmäinen oma koreografia toi voiton viime syksynä järjestetyssä Arxin kykykilpailussa eli Spotlight-tapahtumassa. Siinä Joutsimo esitteli erilaisia tanssityylejä ja akrobatiaa.

Tanssi nielee suuren osan Kaurialan koulua käyvän Joutsimon vapaa-ajasta, mutta mahtuu siihen muutakin. Hän kuuntelee K-popia eli korealaista pop-musiikkia ja on innostunut myös opiskelemaan omatoimisesti korean kieltä. Lisäksi hän lukee mielellään.

Maria Joutsimon tanssia ja oman koreografian voi nähdä Sibelius-opiston tanssiosaston kevätnäytöksessä. Hän on mukana seitsemässä esityksessä, joista yhdessä hän tanssii soolon, ja lisäksi hän tanssii oman koreografiansa yhdessä Mimmi Laakson kanssa. HÄSA

 

Luonnon taikaa

Sibelius-opiston tanssiosaston kevätnäytös järjestetään keskiviikkona 18. toukokuuta kello 18.30 Verkatehtaan Vanaja-salissa. Näytöksen teemana on Luonnon taikaa, ja esityksessä ovat mukana kaikki Sibelius-opiston tanssioppilaat pienimmistä eli kolmivuotiaista alkaen.
 

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic