Kanta-Häme Hämeenlinna

Ilmi Marttinen on menehtynyt – Teki pitkän elämäntyön hämeenlinnalaisen tanssikoulutuksen parissa

Balettikoulun johtaja Ilmi Marttinen arkistokuvassa vuodelta 2002. Kuva: Terho Aalto
Balettikoulun johtaja Ilmi Marttinen arkistokuvassa vuodelta 2002. Kuva: Terho Aalto

Hämeenlinnan Liikunta- ja balettikoulun perustaja Ilmi Marttinen menehtyi 97-vuotiaana maanantaina 9.12.

Vuonna 1922 Helsingissä syntynyt Marttinen oli hämeenlinnalaisen tanssikoulutuksen edelläkävijä ja näkyvä henkilö kulttuurielämässä.

Marttisen aviomies säveltäjä Tauno Marttinen toimi Hämeenlinnan musiikkiopiston, eli nykyisen Sibelius-opiston johtajana. Pari työskenteli myös yhdessä, sillä aviomies sävelsi kappaleita Ilmi Marttisen koreografioihin. Tauno Marttinen kuoli vuonna 2008.

Johti oppilaitosta aina 80-vuotiaaksi asti

Marttisten tyttären Helena Marttisen kirjoittamassa elämäkerrassa kerrotaan, että Ilmi Marttisen johtaman tanssikoulun oppilasmäärä kasvoi parissakymmenessä vuodessa lähes 200 oppilaaseen.

1960-luvulla Suomeen rantautunut nykytanssi otettiin myös osaksi Liikunta- ja balettikoulun ohjelmaa.

Marttinen piti tanssioppilaitosta 80-vuotiaaksi asti. Vuonna 2002 koulun opetus liitettiin osaksi Sibelius-opistoa.

Marttinen oli mukana perustamassa Balettipedagogien ja Suomen tanssioppilaitosten liittoja. Vuonna 1997 hänet valittiin Vuoden hämeenlinnalaiseksi.

Ahkera kulttuuriharrastaja eläkepäivilläänkin

Vielä yli 90-vuotiaana Marttinen seurasi aikaansa, kuunteli äänikirjoja ja kävi mielellään teattereissa ja konserteissa. Marttinen oli tuttu näky myös Suomen kansallisoopperan katsomossa.

Helena Marttisen kirjoittamassa elämäkerrassa kerrotaan, että isoäiti oli innokkaasti mukana järjestämässä juhlahetkiä perheen yhteisessä loma-asunnossa. Hän nautti, kun ympärillä oli elämää, tapahtumaa ja liikettä.

Marttisen koreografioita nähtiin myös esimerkiksi Sirkus Papukaija -lastenohjelmassa, Linnanmäen esityslavalla ja Satukirjan lehtiä -tanssisarjassa Pikku Kakkosessa. HÄSA

Päivän lehti

29.1.2020