Kanta-Häme

Tanssit kulkevat Lehtosen klaanin geeneissä

Tuuloksen Kapakanmäellä valmistellaan viime hetkeen asti kesän suurinta tapahtumaa.

Kapakanmäen sisaruksilla Kari Lehtosella ja Kirsi Kolehmaisella on selkeä työnjako. Veli hoitaa tanssikeikkojen sopimisen, ideoinnin ja markkinoinnin. Siskon vastuulla ovat kahvila, ravintola ja paikan yleisilme.

Tosin nyt venytään ja vanutaan. Jokainen tekee, mitä ehtii ja osaa. Viidelle bändille on pitänyt rakentaa lisää tanssilavaa ja lyhtyjä on ripustettu tanssipaikkaan sinne tänne.

Elokuu on ollut Kapakanmäellä vuoden kiireisintä aikaa. Perheenä tansseja on pyöritetty 35 vuotta ja elokuussa taivalta on juhlittu perhepiirissä, eikä mitenkään pienesti. Kapakanmäellä on esiintynyt muun muassa Kaija Koo ja Anna Abreu. Lisäksi on ollut tansseja ja miesten päivä.

Pulloista se alkoi

Kari Lehtonen ja Kirsi Kolehmainen ovat kasvaneet Kapakanmäkeen kiinni. Ura alkoi pullojen keräämisellä ja isän ja äidin työn seuraamisella.

– Ei oikein osaa ajatella mitään muuta, Lehtonen sanoo.

Kolehmaisella on ollut osuus Kapakanmäestä jo siitä lähtien, kun hän täytti 18 vuotta. Vuonna 2006 mukaan tuli myös Kari-veli. Isä Tapio Lehtonen jäi vaimonsa Helin kanssa ”talkkariksi”.

On Tapiolla toki paljon muutakin hommaa. Hän hoitaa kirjanpitoa ja juoksevia asioita, kun lapset ovat päivätöissään.

Kun Kari lähti mukaan Kapakanmäkeen, sisko likipitäen pakotti veljensä kanssaan Yrittäjäopistoon opiskelemaan.

– Se innosti meitä kehittämään toimintaa ja pakotti kulkemaan samaan suuntaan, kertoo Kirsi.

Kari taas sanoo, ettei osaa nykyään oikein ajatellakaan muuta kuin Kapakanmäkeä. Niin hyvin se on tullut tutuksi jo äidinmaidossa.

Ideoiden etujoukoissa

Kari Lehtonen on ideoinut rokki-illat ja paljon muuta. Hän sanookin, että perinteisten tanssilavojen pitää olla hyvin ajan hermolla ja miettiä, millä muulla tavoin tuloja saa kuin vain perinteisillä perjantaitansseilla.

Lisäksi haasteena on sijainti. Ihmiset pitää saada ajamaan Tuulokseen, kun kantakaupungissakin olisi kulttuuri- ja ohjelmatarjontaa.

Lehtosen mukaan Kapakanmäki on kulkenut hyvin etujoukoissa. Esimerkiksi Kaija Koo ei ole tehnyt tanssilavoilla keikkoja, mutta Kapakanmäelle hän tuli. Samoin Korsuorkesteri on harvinaista herkkua.

– Olemme onnistuneet aika hyvin. Se johtuu ehkä siitä, että meillä kaikilla on pitkä nenä. Pitää osata haistella.

Isä aikoinaan solmi suhteen tanssiorkestereihin keikoilla, sillä hän kiersi itsekin saksofonistina ja laulajana Handen humpan mukana. Pojan on pitänyt solmia suhteet puhelimessa. Luuria Lehtonen käyttää ahkerasti.

– Hyvin olen saanut omia unelmiani toteuttaa, Kari Lehtonen kehaisee isäänsä ja viittaa siihen, että lasten vetovastuun myötä Kapakanmäki on muuttunut paljon, eikä isä ole vastustellut.

Isoja ja pieniä kirjaimia

Miten sitten suvun yhteistyö sujuu?

– Kai tässä joskus puhutaan isommilla ja joskus pienemmillä kirjaimilla, Kari Lehtonen nauraa.

Sisko Kirsi Kolehmainen nauraa ja sanoo, että vierestä perheen touhuja on varmaan kamala katsoa. Asiat sanotaan suoraan.

Molempien lapset ovat kasvaneet Kapakanmäkeen kiinni samoin kuin Kari ja Kirsi. Lapset on otettu ”töihin” mukaan, ja he ovat auttaneet tai leikkineet omiaan.

Tunnelma on kuitenkin varsin leppoisa. Yhdessä on aikaa syödä jätskit tai juoda kahvit, ja taas järjestelytyö jatkuu. (HäSa)

Menot