Kanta-Häme

Tanssiteatteri Tanssivarpaat juhlii kymmentä toimintavuotta

Kun Tanssiteatteri Tanssivarpaiden 120 tanssijaa astuvat Hämeenlinnan teatterin lavalle toukokuun alkupäivinä, Minna Kiipulan tarinassa sulkeutuu monta ympyrää.

Kiipula aloitti koulutiensä Tuomelassa vuonna 1972. Opettaja Leena Mustonen luki oppilaille ääneen Aili Somersalon Mestaritontun seikkailuja. Salaperäinen tarina vei tytön mukanaan.

Koulupäivien jälkeen Kiipula ohjasi Aulangontie kakkosen askartelutiloissa oman talon ja naapureidenkin lapsille otteita Mestaritontusta ja muita pieniä näytelmiä.

Kuusitoistavuotiaana Kiipula jo ohjasi itseään vain pari vuotta nuorempia voimistelijoita. Siitä alkoi luovan työn ura, jolta hän on muutamia kertoja yrittänyt pyristellä pois, mutta ajautunut aina takaisin.

Vuonna 1996 Kiipula kävi yrittäjäkurssin, jolla jokaisen piti ideoida oma yritys. Minnan idea oli lasten tanssiteatterikoulu.

Ajatus muhi kymmenen vuotta, kunnes syksyllä 2006 Tanssiteatteri Tanssivarpaat aloitti harjoitukset Miemalan koululla. Ensimmäisenä vuonna mukana oli 50 lasta, ja ensimmäinen tanssisatu, Kaisa ja Kerttu Taikamaassa, esitettiin Kauppilan lapsuuden kotitaloa vastapäätä, Eräs Teatterissa.

Toiminta on kasvanut tasaisesti. Viisivuotisjuhlan kunniaksi varattiin Hämeenlinnan teatterin päänäyttämö, ja sinne on jääty.

Niin ikään syksyllä 1996 ohjaaja Hannu Matti Tyhtilä kertoi William’s pubin baaritiskillä Kiipulalle valmistelevansa Mestaritontun seikkailuja Hämeenlinnan teatteriin. Samalta seisomalta sovittiin, että Minna tekee näytelmään tanssikoreografiat.

Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, Tanssiteatteri Tanssivarpaiden kymmenvuotisjuhlanäytös on itseoikeutetusti Mestaritontun seikkailut.

Monena vuonna Tanssivarpaiden tanssisatu on ollut yhdistelmä vanhaa tuttua ja uutta tuntematonta. Viime vuonna Punahilkka päätyi mummoineen avaruusseikkailulle. Mestaritonttu on kuitenkin uskollinen alkuperäisteokselle.

Tanssiteatterin johtajan toimenkuvaa on mahdoton määritellä. Kiipulalla on käsissään valtava määrä lankoja. Tanssisadun tekemisen luovin osa lienee tarinan dramatisointi tanssiksi. Se on Kiipulalle itselleenkin hieman mystinen prosessi.

Toisaalta viikoittaisten harjoitusaikataulujen laatiminen 120 tanssijalle muistuttaa lehtoriaviomiehen mielestä ison koulun rehtorin lukujärjestysrumbaa. Se on kaukana luovuudesta.

Tärkein työ tehdään kuitenkin saleilla. Se on itkuisen rimssuhelmaisen kolmevuotiaan rohkaisemista ja teinikapinan järkkymätöntä vastaanottamista. Ja tietenkin sitä tanssia. HÄSA

Kirjoittaja on ollut Minna Kiipulan ohjattavana 1990-luvulla ja toimii aktiivisena vanhempana Tanssiteatteri Tanssivarpaissa.

Mestaritontun seikkailut esitetään Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä ti 3.5. ja ke 4.5. klo 18. Kesto n. 1h 40 min. Ei suositella alle kolmevuotiaille. Vapaita lippuja voi tiedustella teatterin lipunmyynnistä.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic