Kanta-Häme

Tanttalassa toimii alueen ainoa salaattiateriapalvelu

 

Pitsa ja kebab työpaikalle tai kotiin kuljetuttuna on kaikille tuttu juttu. Nykyisin voi tilata myös tuoreen salaattiaterian.
 
Janakkalan Tanttalassa toimivan Laroonan tarjontaan kuuluu toistakymmentä valmiiksi suunniteltua salaattiannosta. Salaattiateriansa voi suunnitella myös erityisesti omia makuhermoja tyydyttäväksi. Salaatin rinnalle tulee tuore sämpylä. Yritys toimittaa myös isoja salaattiannoksia kokouksiin ja juhlatilauksiin. Jakelualueena ovat Turengin ohella Hämeenlinnan keskusta-alue ja Riihimäki.
 
– Muita salaattiannosten lähettipalveluja ei näiltä kulmilta löydy, ei kovin montaa koko valtakunnastakaan, Laroonan salaattilähetit, yrittäjäpariskunta Anne Pärnänen-Rajala ja Mika Rajala sanovat.
 
Toimintaperiaatteena on, että edellisiltaan mennessä tekstiviestillä tai sähköpostitse tilatut salaatit valmistetaan aamuyöstä tuoreista raaka-aineista. Valmiit annokset toimitetaan aamupäivän aikana tilattuun osoitteeseen. Maksu tapahtuu joko käteisellä, pankkikortilla tai lounassetelillä. Salaattivaihtoehdot ovat näkyvissä yrityksen nettisivuilla.
 
Idea salaattipalveluyrityksen perustamisesta syntyi Mika Rajalan ajatuksissa noin puolitoista vuotta sitten. Täysi tohina Tanttalan salaattiasemalla alkoi vuosi sitten. Nyt pariskunta ajaa jokaisena arkipäivänä asiakkaittensa luokseen Hämeenlinnan ja Riihimäkeen.
 
– Tilausosoitteeseen ei toimiteta vain yhtä annosta, vaan tilauksia tarvitaan vähintään kaksi. Nyt meillä on jo kokonaisia työpaikkoja ateriapalvelun piirissä, Rajalat kertovat.
 
Kylmäketju turvattuna
 
Ruokapalvelut ovat erittäin tiukan viranomaisvalvonnan alaisia. Tämä oli tiedossa, kun Tanttalaan suunniteltiin omaa tilaa salaattien tekemiselle.
 
– Varmistimme kaiken ennen kuin ensimmäistäkään rakennusmateriaalitilausta tai naulaniskua tehtiin. Hygienia otettiin korostetusti kaikissa tilaratkaisuissa huomioon, Mika Rajala kertoo.
Raaka-aineita Laroonalle toimitetaan 2–4 kertaa viikossa. 
 
– Kylmäketju ei katkea missään vaiheessa. Kaikki ateriat tehdään aina toimituspäivän aamuyön tunteina. Sen jälkeen ne kuljetetaan kylmälaukuissa tilausosoitteeseen saakka, Anne Pärnänen-Rajala kertoo.
 
Päivän kierros käynnistyy ennen kello yhdeksää. Viimeisetkin salaattiannokset ovat asiakkaan popsittavana puolen päivään mennessä.
 
– Me teemme työpäivämme noin aamuneljästä iltapäivään mennessä. Vähän erilainen työaika, mutta mielenkiintoinen työ, pariskunta vakuuttaa.
 
Salaattiannos on parhaimmillaan tuoreena, mutta oikein säilytettynä se säilyy muutamia päiviä. Elintarvikeliikkeiden valmiit salaattiannokset yltävät harvoin vastaavaan tuoreuteen kuin salaattipalvelun tuotteet.
 
Lähituotteita ei löydy
 
Tämän päivän yksi puhutuimmista asioista ravintorintamalla on lähiruoka. Laroonan yrittäjät ovat törmänneet siihen tosiasiaan, että Hämeenlinnan ympäristöstä ei löydy lähituottajia heidän tarpeisiinsa.
 
– Kesäaikana salaattiaineksia saisi läheltäkin, mutta ympärivuotisesti tämä ei onnistu, Mika Rajala toteaa kertyneen kokemuksen perusteella.
 
Varsinaisten salaattien lisäksi salaattiannoksiin tarvitaan monenlaisia lisäkkeitä katkaravuista, kalaan, kanaan ja erilaisiin hedelmiin saakka.
 
Tuoreet sämpylät leivotaan täysjyväsämpyläjauhoista ja spelttileseistä.
 

Päivän lehti

5.4.2020