Kanta-Häme

Tapahtumapuisto kiillottaa Kantolan imagoa

Kantolanniemeen tulevan tapahtumapuiston peränurkassa on läjä graffitien koristamia autonromuja. Mikroaaltouuni, jääkaappi ja perheen sohvakalusto on jätetty likoamaan parin metrin päähän aivan lipaston viereen.

Tänään on vaikea kuvitella, että tähän risukon, mutavellin ja kaatopaikan risteykseen on todellakin tulossa jo vuonna 2015 tapahtumapuisto, joka houkuttelee alueelle kymmeniätuhansia ihmisiä. Aavemaista tunnelmaa vain lisää vanhan sementtiaseman luuranko ja kauempana siintävien tehtaiden siluetit.

Kantolan teollisuusalueen unohdetulta vaikuttava arki hämää, sillä taustalla tapahtuu koko ajan. Tosiasiassa puistoa suunnitellaan jo täyttä häkää. Asuntorakentaminen on alkamassa entisen Virkkeen tehtaan tontilta lähitulevaisuudessa. Ryteikköä pitäisi päästä raivaamaan jo muutaman kuukauden kuluttua.

– Puisto on mahdollisuus saada valmiiksi ja käyttöön aika nopeasti, vaikkei koko Kantola sitä olisikaan. Puiston etuna on se, että se alkaa tuottaa heti, kun se on valmis, Kehittämiskeskus Hämeen toimitusjohtaja Mervi Käki huomauttaa.

Puisto kaupunkilaisten käyttöön

Savivellin ja vesilätäköiden maustamasta rytökasasta on vaikea maalata edes mielessään kaikkien kaupunkilaisten vihreää keidasta, jossa istutaan piknikillä tai lenkkeillään pitkin rantareittiä. Vielä mahdottomammalta tuntuu ajatus siitä, että Kantolanniemi olisi joskus asuinlähiö.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo korostaa, että Kantola kehitetään pienin askelin.

– Kyllä Kantola muuttuu joskus asuinalueeksi, mutta alueen rakentaminen ei ole ajankohtaista vielä vuosikausiin. Alueen maaperä on niin saastunut, että ennen kuin sitä voidaan käyttää asumiseen, kuluu aikaa vuosia ellei vuosikymmeniä. Toivottavasti tekniikka kehittyy näiden vuosien aikana niin, että puhdistaminen helpottuu, Isosuo painottaa.

Myös Mervi Käki myöntää, että alueen siivoamisessa ja raivaamisessa on iso urakka. Lopullisesti suunnitelmat selkiintyvät vasta, kun ympäristölupaprosessi saadaan vietyä läpi. Vaikka pilaantunut maa ehkäisee varsinaisen asuntorakentamisen tapahtumapuistoon, ei se estä kuitenkaan alueen käyttöä virkistykseen.

– Pilaantunut maa olisi tarkoitus läjittää puistoon niin, että alueelle saadaan lisää korkeuseroja, Käki kertoo.

Kantolan merkitys kasvaa koko ajan

Tapahtumapuiston tekeminen on tarkoitus aloittaa ensi keväänä. Ensi alkuun puisto vain pesee Kantolan vuosikymmenten saatossa nuhjaantuneen ilmeen. Mistään kasvojen kohotuksesta ei ole heti kyse.

– Kyllä Kantolan edelleen jatkossakin tunnistaa teollisuusalueeksi. Näkisin Kantolan hirvittävän mielelläni vähän karheana ja omaperäisenä alueena, jossa olisi vielä tehdasmaisia rakennuksia, Käki sanoo.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kutsuu Kantolanniemen aluetta hiomattomaksi timantiksi, jonka arvo kohoaa koko ajan. Ennen kuin tapahtumapuistossa kajahtaa ensimmäinenkään tahti, pitäisi ratkaista kuitenkin vielä monta kysymystä, joista vähäisin ei suinkaan ole alueen tiestön kunnostaminen.

– Kantola on mielenkiintoinen ja houkutteleva alue järven rannalla keskellä kehittyvää kaupunkia. Sen imagollinen merkitys on aivan valtava, Isosuo korostaa. (HäSa)

 

Kantolanniemen tapahtumapuistoa käsitellään Hämeenlinnan budjettivaltuustossa 11. marraskuuta.

 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic