fbpx
Kanta-Häme

Tapahtumatulot jakautuvat koko kuntaan

Kulttuuri, luovat alat, tapahtumat ja festivaalit ovat oleellisia osia elämystaloutta. Musiikkifestivaalin alueellinen merkitys on suuri ja se voi pelastaa pienten yrittäjien vuoden.

Porin yliopistokeskuksen aluetalouden tutkija Ari Karppinen teki viime vuonna Satakunnassa tutkimuksen siitä, kuinka suuri alueellinen tulovaikutus tapahtumilla on. Tutkimuksen mukaan tapahtumaklusterin yksi liikevaihtomiljoona luo kymmenen henkilötyövuotta, teollisuuden alalla kolme.

Linnan Kehityksen toimitusjohtajan Mervi Käen mukaan Hämeenlinnan seudun taloudellisia hyötyjä lasketaan AC/DC:n konsertin jälkeen.

– Konserttiin on saapumassa ihmisiä tasaisesti ympäri Suomea. Ulkomaalaisia konserttivieraita tulee noin 5 000. Tämä on myös kaupungin matkailutaloudelle merkittävää. Nuo ihmiset jäävät toivottavasti pidemmäksikin aikaa, tekevät ostoksia ja katselevat nähtävyyksiä.

Tapahtuma työllistää konserttipäivänä pelkästään Kantolassa lähes 1 200 ihmistä. Tämän lisäksi koko Hämeenlinnan seudun yrittäjät hyötyvät suurtapahtumasta.

Tutkimuksen mukaan festivaalin järjestäjälle jää kaikista tapahtuman synnyttämistä tuloista vain noin 10 prosenttia. Tapahtuma synnyttää alueellista tuloa kolmella eri tasolla. Suoraan toimialoille, jotka mahdollistavat tapahtumatuotannon ja aloille, jotka palvelevat sitä. Kolmantena tuloja syntyy kaikille niille aloille, jotka hyötyvät alueelle saapuvista maksavista asiakkaista.

Hämeenlinnassa tapahtumista kaiken hyödyn irti ottaa muun muassa Suistoklubi, joka järjestää jatkotapahtumia Wanajan, Unique Art Tattoo Festivalin ja AC/DC:n megakonsertin yhteydessä.

Suiston omistaja Kristian Schmidt toivoo, että yhteistyö Live Nationin kanssa jatkuu myös tämän kesän jälkeen. Isoista tapahtumista ja festivaaleista vastaavilla yrityksillä on tehokkaampaa markkinointia, josta pienempi yrittäjäkin pääsee hyötymään.

– Kesä on klubikeikkojen kannalta hiljaisempaa aikaa. Tapahtumayhteistyöllä voidaan palvella yleisöä erittäin laajasti, Schmidt sanoo.

Suisto on auki AC/DC-päivänä aamukymmenestä neljään asti yöllä. Palvelutason säilyttämiseksi henkilöstöä on paljon enemmän kuin normaalisti.

Myös Wanaja Festival on suuri työllistäjä. Festarialuetta on ollut rakentamassa noin 30 henkilöä. Viikonlopun aikana työntekijämäärä nousee noin 150 ihmiseen.

Wanajaa järjestävän Loud ‘N Live Promotionsin promoottorin Mikko Hanssonin mukaan yhteistyöyritysten hankkiminen on ollut aikaisemmin helpompaa.

– Wanajalla on kuitenkin niin vakiintunut paikka, että yhteistyökumppaneita saa tänne aina.

Wanaja Festival on Hämeenlinnan elämystaloudelle tärkeä vuosittainen tapahtuma. Hämeenlinnaan on helppo saapua, ja festivaalialue on lähellä keskustaa.

Aluevaikutustutkimuksen mukaan Satakunnassa tapahtumien alueellinen tulovaikutus vuonna 2014 oli 280–320 miljoonaa euroa. HÄSA

 

Menot