fbpx
Kanta-Häme

Tapahtumatyöntekijöistä on nyt huutava pula – "Tilanne on aika hurja koko maassa"

Hiljaiset koronavuodet veivät erityisesti kokeneet järjestyksenvalvojat toisiin tehtäviin.
Järjestyksenvalvojat vahtipaikallaan AC/DC:n keikalla Kantolassa 2015. Kuva: Pekka Rautiainen

Vaikka käynnissä on runsas festarikesä, tapahtuma-ala ei ole päässyt vielä notkahduksesta. Koronan jälkeen alalla on törmätty siihen, että henkilökuntaa on hankalaa saada.

Turvallisuuspäällikkö Ville Ketonen tapahtumien tuki- ja turvallisuuspalveluita välittävästä Local Crew Oy:stä kertoo, että järjestyksenvalvojien löytäminen on ollut tavallista vaikeampaa. Suurin osa “järkkäreistä” on nuoria keikkatyöläisiä, ja työhön päädytään usein puskaradion kautta.

– Yleensä sana kiirii, että on hauskaa tehdä näitä hommia, ja kaveritkin hankkivat sitten jv-kortin.

Ketosen mukaan järjestyksenvalvojan ura kestää tyypillisesti muutaman vuoden. Siinä ajassa esimerkiksi opiskelijat valmistuvat muihin tehtäviin ja siirtyvät pois keikkatöistä.

Nyt alalle ei ole muutamaan vuoteen tullut lisää tekijöitä. Lisäksi ne, joille se on ollut pääasiallinen tulonlähde, ovat joutuneet etsimään muita töitä. Heidän mukanaan alalta on poistunut paljon tietotaitoa.

– Jos järjestyksenvalvojia voi verrata viinisatoon, niin tässä on nyt vähän sama juttu. Oli pari kolme vähän huonompaa vuotta välissä, ja nyt sitten kärsitään siitä. Tilanne on aika hurja koko maassa, jos olen oikein ymmärtänyt.

Mellakka pärjää hyvin

Hämeenlinnassa ensi viikonloppuna kolmatta kertaa järjestettävän Mellakka festivalin tuotantopäällikkö Tom Kangas sanoo myös, että koronan vaikutukset alaan huomaa selvästi. Hän lisää, että vaikeuksia ei ole ainoastaan järjestyksenvalvojien löytämisessä, vaan henkilökuntaa on ylipäätään ollut tavallista hankalampi saada.

– Anniskelutyöntekijät, teknikot, kaikki on kiven alla. Jos ei ole kahteen vuoteen ollut töitä, kyllähän siinä keksii jotain muuta tekemistä.

Tilanne ei ole kuitenkaan uhannut festivaalin järjestämistä. Ongelma on pyritty ottamaan huomioon jo etukäteen.

– Laskimme tarpeen vähän yläkanttiin. Isossa henkilökunnassa tulee muutenkin sairastumisia ja muita, joten varasimme vähän reilummin.

Kangas uskoo myös asian korjautuvan ajallaan

– Luulisi, että kunhan on yksi kesä hyviä tapahtumia takana, ihmiset löytävät taas alalle. Meillä ei ole sinänsä mitään hätää, liput ovat myyneet hyvin ja kova line-up tulossa.

Kortitta saa järkkäröidä tilapäisesti

Myös Ketonen uskoo, että tilanne on jo ensi vuonna parempi. Tänä kesänä se kuitenkin pysyy hankalana – toisille hankalampana kuin toisille.

– On sellaisia tapahtumia kuin Ruisrock, joihin lähestulkoon jonotetaan töihin. Sitten on paljon haasteellisempia, jotka eivät ole niin mediaseksikkäitä, että jonoa pääsisi syntymään. Niihin kuitenkin tarvitaan järjestyksenvalvojia myös.

Uusien järjestyksenvalvojien kouluttaminen keskellä kesää on myös hankalaa, sillä monet kouluttajatkin ovat ehtineet sopia jo muita töitä. Poliisihallitus onkin linjannut, että tämän kaltaisessa poikkeustilanteessa tietty osuus tapahtuman järjestyksenvalvojista saa olla tilapäisiä. Tällöin he eivät tarvitse järjestyksenvalvojakorttia, mutta heidän on saatava poliisilaitoksen hyväksyntä ja läpäistävä sama taustan tarkistus kuin virallista korttia hakevan. Tilapäinen lupa myönnetään yhteen tapahtumaan kerrallaan, ja se maksaa noin 19 euroa.

Local Crew on pyrkinyt ottamaan tilapäisiksi järjestyksenvalvojiksi lähinnä sellaisia ihmisiä, joilla kortti on ollut, mutta on päässyt vanhentumaan. Tavallista isompi osa on silti ensimmäistä kertaa järjestyksenvalvojana.

– Välillä se valitettavasti näkyy palvelutasossa. Mutta hyviä tyyppejä siellä liikkuu, uskon, että ensi kesänä on ihan erilainen tilanne.

Kuka voi olla järjestyksenvalvoja?

Järjestyksenvalvojaksi hakeakseen tulee olla vähintään 18-vuotias täysivaltainen henkilö. Hakemukset hyväksyy kotikunnan poliisilaitos.

Järjestyksenvalvojan tehtävä ei vaadi ammatillista koulutusta. Hakijan tulee kuitenkin suorittaa vähintään 40 tuntia kestävä sisäministeriön hyväksymä koulutus.

Lisäksi poliisin on katsottava hakijan olevan taustaltaan nuhteeton ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva tehtävään.

Järjestyksenvalvojaksi hyväksytylle myönnetään järjestyksenvalvojakortti.

Kortti on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Tämän jälkeen se tulee uusia käymällä vähintään 8 tuntia kestävä kertauskoulutus.

Järjestyksenvalvojalla on oikeus ja velvollisuus varmistaa toimialueensa turvallisuus ensisijaisesti neuvomalla. Velvollisuutensa rikkomisesta tai oikeuksiensa ylittämisestä hänet voidaan tuomita sakkoon.

Menot