fbpx
Kanta-Häme

Tapio Tsokkinen johtaa Ajattomia vielä kerran torstaina – Kokenut kuoromies ei tunne haikeutta

Tapio Tsokkinen johtaa Ajattomat-kuoroa vielä kerran yleisön edessä. Kuva: Esko Tuovinen
Tapio Tsokkinen johtaa Ajattomat-kuoroa vielä kerran yleisön edessä. Kuva: Esko Tuovinen

Torstain kevätkonsertti jää viimeiseksesi Ajattomien johtajana. Onko haikea olo?

– Ei ole haikea olo. Olen jo ikämies ja toiminut tässä kuorossa 19 vuotta. Ajattomat harjoittelee kerran viikossa. Ei se hirveä rasite ole, mutta on kuorossa kuitenkin niin kiinni, että välillä harjoituksiin lähteminen on ollut tervanjuontia.

Hankit ensimmäiset kuorokokemuksesi parikymppisenä, 1950-luvulla. Mitä vuosikymmenet kuoroissa ovat antaneet sinulle?

– Ystäviä. Se on tärkein asia. Nimenomaan viimeisin johtamani kuoro, Ajattomat, on vallan loistosakki.

Minkä asioiden kanssa olet joutunut painimaan?

– Amatöörihommassa on tuurista kiinni, millaisia laulajia kuoroon sattuu. Kun ei ole viran velvoitetta, osa jää pois silloin tällöin. Kiitettävästi harjoituksissa on kuitenkin käyty.

Olet toiminut esimerkiksi puolustusvoimien ylikapellimestarina ja naiskuoro Laulu-Siukkujen taiteellisena johtajana. Mikä pesti on ollut urasi merkittävin?

– Laulu-Siukkujen johtaminen. Voitimme mestaruuden Oulussa järjestetyillä valtakunnallisilla Sulasolin laulu- ja soittojuhlilla. Hetki oli suorastaan järisyttävä. Mukana oli valtava määrä kuoroja.

Onko kuorotoiminnasta sivuun jääminen käynyt mielessä aiemmin?

– Jotkut vanhat ja viisaat sanovat, että kymmenen vuotta yhdessä kuorossa on ehdoton yläraja. Toimin Laulu-Siukuissa, Panssarisoittokunnassa ja nyt Ajattomissa kaikissa vuosia pidempään. Asiat ovat edenneet omalla painollaan.

Miten Ajattomien käy, kun jäät pois kuorojohtajan paikalta?

– Alun perin tarkoituksenani ei ollut lähteä Ajattomiin johtamaan vaan laulamaan ajankuluksi. Ei kuitenkaan kulunut montaa kuukautta, kun edellinen johtaja lähti ja totesi, että ota homma hoitaaksesi. Myös jälkeeni kuoro jatkuu. Saimme Hauhon seurakunnan kanttorin Taina Kujasen jatkamaan työtäni.

Entä mitä itse aiot?

– Musiikki on ollut leipätyöni koko elämäni ajan. Kuorohommissa olen jatkanut varsinaisen työuran jälkeenkin. Kevätkonsertin jälkeen otan päivän kerrallaan. Ja pitäähän sitä konserteissa käydä jatkossakin, ainakin perinteisissä kevätkonserteissa.

Mitä kuulijoille on luvassa torstain kevätkonsertissa?

– Hyvin perinteinen konsertti: kolmisenkymmentä laulajaa ja tuttuja lauluja, kuten Uudelleen jos luokses tulla voisin. Hyvä ohjelma on kokonaisuus, jossa kappaleet limittyvät toisiinsa. Sellaisen tekeminen on aina vaikeaa, eikä työ ole helpottunut ajan myötä, vaan päinvastoin. HäSa

 

Ajattomat-kuoron kevätkonsertti Palokunnantalolla 25.4. kello 13. Lipun hinta 5 euroa sisältää kahvitarjoilun.

Menot