Kanta-Häme

Tarina vankeudesta, vapaudesta ja toivosta

Riihimäen seurakunta tuottaa musiikkinäytelmän Sovitus esitettäväksi Voimalassa 13.–21. syyskuuta.

Sovitus pohjautuu elinkautisvanki Reijo ”Klinu” Loikkasen elämäntarinaan.

Klinu tuomittiin aikanaan elinkautiseen murhasta, ja hän sovitti tuomiotaan Riihimäen Keskusvankilassa. Siellä hän tuli uskoon ja vapautui armahduksen saatuaan.

Vapaus ei kuitenkaan merkinnyt hänelle rauhallista ja tavallista elämää, vaan hän koki saaneensa Jumalalta kutsun pyrkiä takaisin vankilaan, tällä kertaa tosin Pietariin ja auttamaan sikäläisiä vankeja.

Syvällistä pohdintaa

Sovituksen eri vaiheissa Klinu pohtii elämäänsä, kutsumustaan, uskoaan ja suhdettaan muihin ihmisiin.

Rinnalla kulkee sitkeästi vähän outo kaveri – Jeesukseksi sitä kutsutaan – ja miehet löytävät elämänkohtaloistaan paljon yhteistä.

Sovituksen on käsikirjoittanut kirkkoherra Sirpa Viherä, joka aloitti käsikirjoituksen teon vuosi sitten.

– Olen kirjoittanut näytelmään vähän erilaisen Jeesus-hahmon kuin mihin on totuttu. Hän on Jeesus, joka katsoo Klinun kanssa jääkiekkoa, juo olutta ja opettelee sukankutomista – tällaisia kristityn perustaitoja, Viherä hymähtää.

– Halusin, että usko tulee näkyväksi. Usko on läsnä ihmisen elämässä ihan arkipäiväisissä asioissa. Jeesus ei ole mikään pyhäkouluhahmo, joka liittyy vain erityisiin hetkiin, Viherä korostaa.

Pääosissa Saarmanin veljekset

Musiikin säveltänyt Juha Antikainen, joka yhdessä Pia Raanojan kanssa vastaa myös musiikin johdosta ja harjoituksista.

Sovituksen ohjaa Timo Sinivuori, tekniikasta vastaavat Jones Pohjanvuori ja Markku Tuominen. Lavastus on Marko Karvosen käsialaa.

Pääosissa nähdään ja kuullaan oopperassakin työskennelleitä ammattilaisia eli Saarmanin veljekset. Jari Saarman esittää Klinua ja Risto Saarman Jeesusta.

Muissa rooleissa esiintyvät muun muassa Merja Kauppinen (Kerttu) ja Tiina Heiskanen (Svetlana) sekä noin kolmekymmentä vapaaehtoista.

Produktiota on harjoiteltu keväästä lähtien.

Voimala tuo tunnelmaa

Näytelmän esityspaikaksi on valittu Paloheimon vanha Voimala-rakennus aivan rautatieasemaa vastapäätä.

Kolkko ja korkea tiili- ja betoniseinäinen halli luo esitykselle oman, ainutlaatuisen tunnelmansa. (HäSa)

Sovituksen ensi-ilta Voimalassa (Paloheimonkatu 2, Riihimäki) la 13.9. klo 19. Muut esitykset su 14.9. klo 19 sekä keskiviikosta 17.9. sunnuntaihin 21.9. joka päivä klo 19. Lisäksi yönäytös la 20.9. klo 22.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic