Kanta-Häme

Tarinmaan koulun asbestiepäilyt torpataan

Tarinmaan kyläkoululla pelätään, että ilmassa leijuva rakennuspöly sisältää asbestia.

Asbestin purkutyön hoitanut Riihimäen öljypoltinhuolto torjuu epäilyt. Työnjohtaja Juhani Mäkelä kertoo, että putkia suojanneet ohuet asbestisuikaleet saatiin sellaisenaan pussitettua eikä rikkominen aiheuttanut pölyä.

– Työstä tehtiin asianmukainen ilmoitus Uudenmaan työsuojelupiiriin. Purkajilla oli suojaimet yllään ja purku tehtiin kohdetyönä imuria käyttäen. Jos joku kuitenkin epäilee asbestia olevan ilmassa, kannattaa teettää ilmanlaatututkimus, Juhani Mäkelä toteaa.

Mäkelä muistuttaa, että altistuminen asbestille aiheuttaa oireita vasta vuosien altistumisen jälkeen. Asbestipölyä ei voi havaita nenällä.

Taarinmaan koululla on eletty remontin keskellä jo vuoden verran. Koulun sisäilmaongelmien syy löytyi liian tehokkaasta ilmanpoistosta sekä kellarikerroksen liikuntatilan alapohjan kosteudesta.

– Seinien ikkunanvieriä sekä lattianrajoja on tiivistetty jo vuosi sitten, ettei alipaineistettu ilmanvaihto vedä korvausilmaa sitä kautta. Liikuntatilan remontti alkoi jo kesällä, mutta on kestänyt pitkään. Vasta nyt sali saadaan käyttöön, kertoo Janakkalan kiinteistöistä vastaava Juha Härkönen.

Salin lattia purettiin ja samalla poistettiin lattian alle koteloidut putket. Putkien eristeenä oli pahvi, jonka alla putkea suojasi ohut asbestikaistale. Alapohjaa eristettiin maasta, valettiin ja lämpöeristettiin.

– Nyt edessä on vielä täydellinen rakennussiivous, jotta rakennusvaiheen pölyt saadaan pois. Joka kerroksessa on lisäksi luokkakohtaiset ilmanpuhdistimet.

Remontin päätyttyä koululla alkaa sisäilman laadun seurantamittaus. HÄSA