fbpx
Kanta-Häme

Tarinoita järvimalmin nostamisesta Kulttuuriympäristöpäivänä

Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia on ympäri Eurooppaa syyskuun toisena viikonloppuna. Tämän vuoden teemana on teollinen kulttuuriperintö.

Äkkiä ei arvaisi, että vanha, Tammelan Liesjärvellä sijaitseva metsänvartijatila ja teollinen perintö olisivat kovin lähellä toisiaan, vaan toisinpa on. Karkkilan Högforsin ruukin viimeinen järvimalmikuorma kun on nostettu tasan sata vuotta sitten juuri Liesjärvestä. Metsänvartija sai tarvitsemiaan lisätuloja järvimalmista.

Niinpä Korteniemen perinnetilalla vietetään Kulttuuriympäristöpäivää lauantaina 12.9. kello 11–17. Högforsin museon johtaja Tommi Kuutsa kertoo tarinoita järvimalmista esitelmässään Kortenimen rannalla kello 12, 14 ja 16. Tarinassa selviää miksi ja miten järvimalmia nostettiin, millaista se on ja mistä sitä löydettiin. Päivän ajan tilalla on myös seppä ahjoineen takomassa.

Nykyään Korteniemi toimii perinnetilana, jota hoidetaan 1910-luvun malliin.

Lauantaina kyntöaurojen eteen valjastettu suomenhevonen ohjastajineen uurastaa pellolla. Kulttuuriympäristöpäivän kunniaksi tilalla kävijät pääsevät riukuaidanteko-oppiin, puimaan riihessä ja kokeilemaan himmelin tekemistä.

Korteniemen perinnetila ylläpitää hämäläistä kulttuuriympäristöä. Kulttuuriympäristöpäivän lisäksi tilalla on vuosittain monia, kaikille avoimia talkoita, joten monet perinteiset työtavat säilyvät ja saavat uusia taitajia. Tilalla viljellään erilaisia viljoja, perunaa ja pellavaa, pellon laidalla on myös kasvimaa ja laitumilla rouskuttavat maatiaiseläimet. Myös savusauna on lämpimänä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

YhteystiedotLiesjärven kansallispuisto/Korteniemen perinnetilaKorteniementie 270, Liesjärvi, Tammela

Menot