Kanta-Häme

Tarinoita kolmentuhannen kilometrin takaa

Vanha nainen risukimppu selässään siirtyy rivakasti slovenialaisesta autosta Iittalan vanhan puukoulun alakerran saliin.

Teoksen nimi on Taakka, sillä on oma tarinansa, ja se on ensimmäinen teos, jonka taiteilija Josip Vlasic asettelee esille näyttelyyn Sydämeni laulu – Naivistit Iittalassa 2015.

Vlasic on ajanut poikansa Nikola Vlasicin kanssa kolmetuhatta kilometriä lähes yhtä soittoa yli 20 taideteosta autossaan.

Muun muassa Lontoossa ja Münchenissä näyttelyihin osallistunut Josip Vlasic esittäytyy nyt ensi kertaa Suomessa. Iittalaan saapuneessa kuormassa oli enemmän töitä kuin kuraattori Irene Wai Lwin Moe edes odotti.

– Teosteni ideat kumpuavat lapsuudesta asti. Olen tehnyt taidetta yli 20 vuotta, mutta aloitusaikaa ei oikeasti voi sanoa – teemat ovat olleet mielessä niin kauan. Kaikilla teoksilla on tarina.

Sydämeni laulu -näyttelyssä on tavallaan kaksi teemaa.

Mestarin muistolle – Martti Innasen muistonäyttely saa puukoulun alakerrasta kokonaisen huoneen. Toinen teema on musiikki, Jean Sibeliuksen juhlavuoden hengessä.

Irene Wai Lwin Moe halusi koota Innasen muistonäyttelyyn erilaisia näkökulmia taiteilijan tuotantoon. Läsnä ovat niin sarjakuvamainen pikkukaupunki-idylli, turvemökkiläiset, ihminen on ihmiselle susi -tarinat kuin naapurikansatkin.

Esillä on muun muassa kansainvälisen taidepalkinnon voittanut Turvemökin tuijottajat (1989).

– Täällä on Innasen ensimmäinen naivistinen teos vuodelta 1963, hänen ensimmäinen myyty naivistinen teoksensa ja aivan viimeinen työ, joka jäi kesken, Wai Lwin Moe luettelee.

Huoneessa pyörii myös Yleltä saatu Martti Innasen haastattelu.

Jean Sibeliuksen kunniaksi monissa teoksissa on ajateltu musiikkia.

– On hienoa, että niin monet lähtivät teemaan. Teoksissa näkyy Sibelius, mutta monissa lähtökohtana on Aleksis Kiven tekstiin perustuva otsikko Sydämeni laulu.

Sibelius näkyy muun muassa joutsensymboliikassa tai nimiväännöksissä. Esimerkiksi Valse triste saa tässä näyttelyssä vähemmän surullisia merkityksiä.

Näyttelyssä on sekä tuttuja että uusia taiteilijanimiä. Esillä on muiden muassa Maija Kanervan, Kati Mikolan, Heli Pukin, Kia-Maria Ahon, Petra Heikkilän ja Sergei Arhipovin teoksia.

Koko näyttelyssä on esillä yhteensä 700 teosta ja satakunta tinga tinga -teosta päälle.

Ulkomaisia taiteilijoita on Slovenian lisäksi Puolasta ja Liettuasta. Josip Vlasic tuo mukanaan myös taiteilijaperheensä töitä. Hänen vaimonsa Ines Vlasic on korutaiteilija, ja korujakin saapui Iittalaan. HäSa

Sydämeni laulu – Naivistit Iittalassa 23.5.–23.8. Iittalan vanhalla puukoululla.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic