Kanta-Häme

Tarja Filatov kaupunginjohtajaksi, Iisakki Kiemunki eduskuntaan?

 

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan Hämeenlinnan kaupunginjohtaja ratkaistaisiin sisäisin siirroin. Viimeiset yksityiskohdat ovat edelleen avoinna. Neuvottelut kaupunginjohtajan virasta ja luottamushenkilöpaikkojen jatkuvat viikonvaihteessa.
 
Kaupunkiuutisten saamien tietojen mukaan peruslähtökohtana on, että kaupunginjohtajaksi valittaisiin nykyinen kansanedustaja Tarja Filatov (sd.). Valinta edellyttää poliittista kokonaiskauppaa Kokoomuksen kanssa.
 
Filatovin valinnasta seuraisi automaattisesti se, että nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) nousee eduskuntaan nykyisen varajäsenen paikaltaan.
 
Suurimmat suunnitelman ”ongelmat” ovat tässä vaiheessa Filatovin koulutuspohja ja Kokoomukselle ”jaettava hyvitys”.
 
Kaupunginjohtajalta on pääsääntöisesti vaadittu akateemista loppututkintoa, mutta Filatovilla opinnot ovat edelleen kesken; ylioppilas, Työväen akatemian yhteiskuntatieteiden linja 1983, yhteiskuntatieteiden ylioppilas (Tampereen yliopisto).
 
Vastaavasti Filatovilla on lähes loppumaton lista erilaisista työtehtävistä ja luottamustoimista; kahteen otteeseen työministerinä, useampaan otteeseen eduskunnan puhemiehistön jäsen ja eri valiokuntien ja hallintoneuvostojen sekä luottamushenkilöorganisaatioiden jäsenyyksiä. Kansanedustajana Filatov on toiminut vuodesta 1995.
 
Hankkeen puolustajat vetoavatkin juuri Filatovin kokemukseen sekä vankkaan paikallistuntemukseen hänen valintansa puolesta.
 
Kaupungin hallintosäännön muutoksella akateeminen loppututkinto voitaisiin korvata esimerkiksi ”muutoin hankittu pätevyys”.
 
Kokoomuksen rooli?
Kaupunginjohtajan virka tulee joka tapauksessa avoimeen hakuun, mutta valintatilanteessa Sosialidemokraatit, Kokoomus ja Vihreät voivat sopia keskenään miten asia ratkaistaan. Johtajan nimestä päättää loppukädessä kaupunginvaltuusto.
 
Neuvotteluissa pyöritetään Kaupunkiuutisten tietojen mukaan juuri nyt sitä, millaisia paikkoja kokoomukselle on luvassa, jos Filatov valitaan kaupunginjohtajaksi. Kokoomuksella on myös kansanedustaja-ministeri-kaupunginvaltuutettu – Jari Koskinen, joka saa halutessaan vahvan paikan myös kaupungin luottamushenkilöorganisaatiosta.
 
Ainakin kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Tapio Vekka, Sari Rautio, Helena Hirviniemi ja Katriina Laaksonen ovat myös kiinnostuneita johtopaikoista.
 
Tiettävästi kokoomus on esittänyt sekä kaupunginvaltuuston että -hallituksen puheenjohtajuuksien saamista itselleen, jos Filatov nousee johtajaksi, mutta molempien kärkipaikkojen luovuttaminen ei sovi demareille.
 
Uuden valtuuston neuvottelijat vääntävät viikonlopun aikana edelleen luottamushenkilöpaikoista, johon myös kaupunginjohtajakysymys kiinteästi liittyy.
 
Pro Hämeenlinnan ja SDP:n, Kokoomuksen ja Vihreiden välinen neuvottelutilanne ei ole muuttunut miksikään paikkajakojen suhteen osalta, itse eri luottamustehtävien jako on edelleen auki.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic