Kanta-Häme

Tarja Halonen antoi kohua herättäneet koronalausuntonsa kommentoidessaan 11-vuotiaan hämeenlinnalaisen mielipidekirjoitusta – Lue teksti tästä

Ylen toimittaja nosti Tarja Halosta haastatellessaan esiin Hämeen Sanomissa julkaistun mielipidekirjoituksen, jossa alakoululainen Ilta Kiemunki pohti yksinvaltiaita. Halonen kommentoi kirjoituksen seurauksena naisten johtajuutta koronaviruspandemian aikana, ja hänen kommenteistaan nousi kohu.
Presidentti Tarja Halonen kommentoi Hämeen Sanomissa julkaistua mielipidekirjoitusta, kun hän antoi kohua herättäneet lausuntonsa miesten johtajuudesta koronaviruskriisin aikana. Kuva: Tomi Vesaharju
Presidentti Tarja Halonen kommentoi Hämeen Sanomissa julkaistua mielipidekirjoitusta, kun hän antoi kohua herättäneet lausuntonsa miesten johtajuudesta koronaviruskriisin aikana. Kuva: Tomi Vesaharju

Presidentti Tarja Halosen kohua herättäneet koronaviruslausunnot nousivat esiin, kun hän kommentoi hämeenlinnalaisen 11-vuotiaan Ilta Kiemungin mielipidekirjoitusta.

Ilta Kiemungin kirjoitus julkaistiin kesällä Hämeen Sanomissa. Mielipidekirjoituksessaan Kiemunki pohtii, miksei maailmassa ole naispuolisia diktaattoreita. Kirjoitus on julkaistu tämän artikkelin lopussa, mutta sen voi lukea myös tästä linkistä.

Halonen puolestaan kommentoi kirjoitusta Ylen politiikkaradiossa, kun toimittaja Linda Pelkonen nosti Kiemungin mielipidekirjoituksen esiin.

Lue myös: 11-vuotias Ilta Kiemunki sai idean, kirjoitti mielipidekirjoituksen lehteen ja lopulta aiheesta kysyttiin radiossa Tarja Haloselta – ”Se on aika mahtavaa”

Halosen haastattelukommenteista nousi kohu, kun hän kommentoi, että valtiot joissa naisilla on vahva asema tai joissa naiset ovat johdossa, ovat pärjänneet koronavirustilanteessa muita paremmin.

Muun muassa valtiotieteen professori Kimmo Grönlund kritisoi Halosen lausuntoja.

Näin keskustelu eteni

Toimittaja Pelkonen nostaa haastattelussa Kiemungin mielipidekirjoituksen esiin ja kysyy presidentti Haloselta, ovatko naiset erilaisia johtajia.

Halonen vastaa Kiemungin kirjoitukseen pitkästi.

– Naisiin kohdistuneet odotukset ovat erilaisia. Voisin pikkuisen viedä yöunia tältä hyvältä kirjoittajalta sanomalla, että Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi on nainen, ja hänestä tehtiin lähes ikonista demokratian pelastajaa silloin, kun Myanmar oli pääsemässä sotilasjuntan alta. Nyt on ollut kovasti pettyneitä ihmisiä, muun muassa eräät kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt.

Myanmarin valtionkansleri on viime vuosina saanut kovasanaista kansainvälistä kritiikkiä rohingya-vähemmistöön kohdistuneista väkivaltaisuuksista ja vainoista.

Halonen jatkaa kommentointia nostamalla esiin myös Venäjää 1700-luvulla hallinneen keisarin Katariina Suuren ja Britannian kuningattaren Victorian todeten, että hallitsijat ovat pääsääntöisesti olleet ”sääntöjensä ja kulttuureidensa edustamia hallitsijoita ja toissijaisesti naisia”.

Naisjohtajat ja korona

Lopulta Halonen vie kirjoitusta koskevan keskustelun koronavirustilanteen hoitoon. Juuri näistä kommenteista nousi kohu.

– Kaikki ne maat, joissa naisilla on ollut hyvä tai vahva asema, ja joissa on ollut vielä naisjohtaja, niin näyttäisi, että tämä on mennyt paremmin tämä tilanne, hän sanoo.

Hän jatkaa nostamalla Ruotsin esiin.

– Meidän läntinen naapurimaamme Ruotsi ei näytä pärjäävän tässä tarkastelussa oikein hyvin, mutta siellä onkin miehet johdossa. Voi kysyä, onko tässä eroa, hän toteaa ja jatkaa:

– Olen sitä mieltä, että tässä historiallisessa tilanteessa naisilla on erilainen kokemuspohja ja se voi auttaa tällaisen uudentyyppisen turvallisuusriskin käsittelyssä.

Halosen koko haastattelu on kuultavissa oheisesta linkistä. Ilta Kiemungin mielipidekirjoitusta koskeva osuus alkaa noin 21 haastatteluminuutin jälkeen.

Tarja Halonen toimi Suomen presidenttinä vuosina 2000–2012. HäSa

 


”Oletteko koskaan törmännyt uutisissa hönttiin tai tosi ilkeään mieheen, joka on suuren valtion johdossa? Ihan varmasti olette.”


Ilta Kiemungin mielipidekirjoitus: ”Missä ovat naisdiktaattorit?”

Ilta Kiemunki aikoo kirjoittaa mielipiteitä jatkossakin, kunhan löytää vain tarpeeksi painavia aiheita. Kuva: Sara Aaltio

Miksi vallassa on näin monta hönöä miestä juuri tälläkin hetkellä, mutta kukaan ei tiedä yhtään naisdiktaattoria tai naisjohtajaa, joka olisi esimerkiksi ajanut maansa sotaan tai aiheuttanut maahansa täydellisen sekasorron?Mutta oletteko koskaan törmännyt uutisissa hönttiin tai tosi ilkeään mieheen, joka on suuren valtion johdossa? Ihan varmasti olette.

Miksi naiset eivät sitten johtaisi muitakin maita kuin Suomea, Saksaa ja muita hyvin pärjääviä maita?

Sitähän minäkin ihmettelen.

Ilta Kiemunki

alakoululainen ja Hämeen Sanomien lukija

Hämeenlinna

Ilta Kiemungin mielipidekirjoitus julkaistiin Hämeen Sanomissa 10.7.2020

 

Lue myös: 11-vuotias Ilta Kiemunki sai idean, kirjoitti mielipidekirjoituksen lehteen ja lopulta aiheesta kysyttiin radiossa Tarja Haloselta – ”Se on aika mahtavaa”

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic