Kanta-Häme

Tarjoa vappuna viileitä herkkuja

Vahvan makuinen kaksoismarinoitu naudan- tai porsaanfilee, välimerelliset kasvikset ja hauskat makeansuolaiset sipulipiirakat johdattavat vapputunnelmiin.

Fileet saavat makunsa valkosipulista ja tuoreesta inkivääristä sekä sitrusten kuoriraasteesta. Maustuminen vie aikaa, mutta etukäteisvalmistelut säästävät aaton kiireiltä. Kasviksetkin voi valmistaa hyvissä ajoin, sillä ne tarjoillaan kylminä. Sipulipiirakat saavat lämmetä huoneenlämpöisiksi ennen nauttimista.

Alkupalaksi sopii kylmä gazpacho, joka sekin vain paranee jääkaapissa yön yli levättyään.

Kaksoismarinoitu naudanfilee

(kuudelle)

noin 1 kg naudan sisäfileetä

Marinadi 1

1 dl teriyaki-soijaa
4 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 punainen chili viipaloituna

Marinadi 2

½ dl hyvää oliiviöljyä
2 rkl ruokosokerisiirappia
1 limetin mehu ja kuoriraaste
2 rkl balsamicoa
2 murskattua valkosipulinkynttä
suolaa

Kuivaa liha ja poista kalvot. Sekoita esimarinadin ainekset. Pane liha marinadin kanssa pussiin ja anna marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kääntele lihaa marinoimisen aikana muutaman kerran.

Ota filee huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Ruskista filee kauttaaltaan paistinpannussa. Nosta filee uunivuokaan ja paina paistomittari sen paksuimpaan kohtaan. Anna fileen kypsyä 200-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 60 astetta.

Anna fileen vetäytyä ja jäähtyä hetki folion alla. Tee sillä aikaa toinen marinadi. Viipaloi filee ohuiksi siivuiksi ja kaada päälle toinen marinadi. Anna marinoitua viileässä ainakin muutaman tunnin tai seuraavaan päivään. Koristele yrteillä. Tarjoile kylmänä.

Kaksoismarinoitu porsaanfilee

(kuudelle)

noin 1 kg porsaan sisäfileetä

Marinadi 1

1 dl soijakastiketta
4 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

Marinadi 2

½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
2 rkl ruokosokerisiirappia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
mustapippuria

Poista fileestä kalvot. Sekoita esimarinadin ainekset. Pane filee pussiin ja kaada marinadi joukkoon. Anna marinoitua seuraavaan päivään. Ruskista marinoitunut filee kevyesti paistinpannulla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Vartin paistamisen jälkeen filee on vielä punertava. Jos haluat fileestä kypsempää, pidennä paistoaikaa.

Anna fileen jäähtyä. Sekoita sillä välin kakkosmarinadin ainekset. Viipaloi filee ohuiksi viipaleiksi. Kaada päälle marinadi ja anna maustua jääkaapissa ainakin muutaman tunnin tai seuraavaan päivään. Koristele tuoreilla yrteillä.

Pienet sipulipiirakat

(12 kpl)

1 pkt valmista piirakkataikinaa
2 isohkoa punasipulia
2 isohkoa keltasipulia
25 g voita
1 rkl sokeria
1 kananmuna
150 g cheddar-juustoa raastettuna
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
2 rkl pinjansiemeniä
tuoretta timjamia

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Kauli piirakkataikina levyksi ja painele siitä lasilla pyöreitä pikkupiirakan pohjia. Asettele pohjat voideltuun muffinivuokaan.

Valmista seuraavaksi täytteet. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna voi ja sokeri paistinpannulla. Paista sipuliviipaleista kauniin ruskeita. Voit joutua paistamaan niitä useassa erässä, jotta saat ne ruskistumaan kauniisti. Lisää tarvittaessa pannulle voita ja sokeria.

Sekoita muna ja raastettu cheddar mascarponen joukkoon. Lusikoi seosta piirakkapohjien päälle ja asettele päälle sipuliviipaleita. Paista piirakoita 30 minuuttia.

Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat väriä. viimeistele piirakat ennen tarjollepanoa paahdetuilla pinjansiemenillä ja tuoreella timjamilla.

Välimerellinen salaatti

(kuudelle)

Uunikasvikset

3 punasipulia
3–4 oksaa terttukirsikkatomaatteja
1 punainen paprika
1 keltainen paprika

Marinadi

1 dl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa
2 rkl ruokosokerisiirappia
mustapippuria
tuoretta timjamia riivittynä
3 valkosipulinkynttä murskattuna
Tarjoiluun
250 g säilöttyjä artisokan sydämiä
1 pss mozzarellaa

Huuhtele tomaatit, älä irrota terttuja. Pese ja pilko paprikat isoksi lohkoiksi. Poista siemenet. Kuori sipulit ja pilko nekin reiluiksi lohkoiksi. Asettele kasvikset uunipellille. Sekoita marinadikastike ja kaada se kasvisten päälle. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa puolen tunnin ajan. Voit käyttää lopussa grillitoimintoa. Jäähdytä kasvikset ja säilytä viileässä tarjoiluun saakka.

Ennen tarjoamista valuta marinoidut artisokansydämet. Lisää ne kasvisten joukkoon. Riivi mozzarellasta reiluja palasia kasvisten päälle. Pyöräytä päälle mustapippuria ja suolaa myllystä.

Gazpacho

(noin 7 dl)
3 isoa kypsää tomaattia
1 punainen paprika
1 valkosipulinkynttä
½ kurkku
1 viipale vaaleaa leipää
1 rkl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl kasvislientä
muutama tippa tabascoa
suolaa
mustapippuria
pinnalle kevätsipulia

Kuumenna vesi kattilassa. Tee tomaattien päälle ristiviillot. Kasta ne kiehuvaan veteen 10 sekunniksi. Kuori ja kuutioi tomaatit.

Leikkaa paprikat lohkoiksi. Poista siemenet. Kuori ja pilko valkosipuli. Pese ja kuutioi kurkku. Paloittele leipä. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa.

Anna keiton tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Kaada pieniin annoslaseihin. Koristele hienonnetulla kevätsipulilla.

Annamari Nurminen

Päivän lehti

30.3.2020