Kanta-Häme

Tarjoilijasta kehkeytyi Superviinuri

Leo Mäkinen pukee päälleen punaisen takin. Samalla huulille nousee vähän velmu hymy ja suu alkaa käydä.

Mäkinen palkittiin eilen Hattulan yrittäjäjuhlassa vuoden yrittäjänä, ja hän on palkinnon saajien joukossa melkoinen erikoisuus: stand up -koomikko.

Hän tekee koomikkokeikkoja roolihahmonaan Superviinurina, jolle sattuu ja tapahtuu tarjoilutyössä.

– Superviinuri on lama-ajan lapsi. Olin työskennellyt pitkään tarjoilijana, ja vielä 1980-luvulla siinä tienasi suht hyvin. 1990-luvun alussa epävarmuus iski myös ravintola-alalle, ja työttömyyden uhka pani miettimään muita vaihtoehtoja, Mäkinen kertoo.

Superviinuri syntyi alunperin oman työpaikan eli Hyvinkään Rantasipin henkilökunnan pikkujouluun, ja myös ensimmäiset palkatut esiintymiset olivat samaisen ravintolan asiakkaille.

– Esiintyminen muuttui päätoimiseksi vuonna 1999, mutta siinä vaiheessa olin tehnyt keikkoja jo viiden vuoden ajan, Mäkinen kertoo.

Hän suunnitteli yhden miehen yrityksen perustamista jo aiemmin, mutta verotoimistosta koomikko oli kuta kuinkin naurettu ulos.

– Minulle sanottiin, ettei mies ja ääni voi olla yritys. Palkkatyönä näitä keikkoja piti heidän mielestään tehdä. Myöhemmin verottaja muutti suhtautumistaan esiintyvien taiteilijoiden yrittäjyyteen, Mäkinen muistelee nyt.

Esiintymisvietti Mäkisellä on aina ollut kova. Vanhemmat tyrmäsivät aikoinaan haaveet teatterialasta, mutta pikkuhiljaa komiikka vei mukanaan.

– Jo kouluaikoina koin onnistuneeni, kun sain luokan hörähtämään nauruun. Nauran itsekin paljon esimerkiksi perheen ja ystävien seurassa sekä tv:n ääressä.

Mäkinen nimeää omaksi lajikseen tilannekomiikan ja improvisaation. Hän kertoo yrittäneensä yhdessä vaiheessa käsikirjoittaa Superviinurin toilailuja, mutta jutut eivät esitystilanteessa toimineet.

– Olen lähellä yleisöä ja tiiviissä vuorovaikutuksessa. Yleisöllä on asiaa minulle ja minulla heille, siitä tilanteesta huumori saa kipinän.

Mäkinen kertoo olevansa tyytyväinen keikkamääriinsä, mutta ei kerro tarkempia lukuja.

– Sen voin sanoa, että elätän tällä itseni ja vaimo elättää perheen, Mäkinen virnuilee.

Useimmiten Mäkinen esiintyy yritysten juhlissa mutta myös esimerkiksi merkkipäivätilaisuuksissa.

Mäkinen luonnehtii itseään alkuillan esiintyjäksi. ”Tv:ssä tuntematon” koomikko kertoo, ettei sotke, kiroile eikä puhu rivouksia.

Omien kokemustensa perusteella Mäkinen kannustaa kokeilemaan siipiään, jos esimerkiksi nuorella on taito tai osaamista, jonka hyödyntämistä miettii.

– Suosittelen oman osaamisen muuttamista yritystoiminnaksi. Ei yrityksen aina tarvitse työllistää enempää kuin yrittäjän itsensä. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic