Kanta-Häme

Tarjolla tonttuilua ja todellista vaikuttamista

– Minut on otettu todella hyvin vastaan. Olen keskusteluissa mukana ihan normijäsenenä enkä niin, että sano nyt jotain, vaikka ei sillä olekaan mitään merkitystä.

Näin kuvailee hattulalainen nuorisovaltuutettu Heidi Järvinen kokemuksiaan kunnan sivistyslautakunnassa.

Nuorisovaltuusto on nimennyt omat edustajansa kunnan kaikkiin lautakuntiin ja myös kunnanvaltuustoon. Järvinen sekä nuorisovaltuuston puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Karoliina Kauhanen kehuvat molemmat, että lautakuntien kautta pääsee todella vaikuttamaan asioihin.

– Mutta toivottavasti ette nyt pelästyneet, nuorisovaltuusto on kaikkea muuta kuin pelkkää politiikkaa tai jäykistelyä. Meidän omissa kokouksissa puolet ajasta jutellaan ja puolet ajasta nauretaan, se on rentoa meininkiä, vakuutteli Kauhanen perjantaina Parolan yhteiskoululla.

Etukäteen ei tarvitse osata

Nuorisovaltuusto järjesti koululla tilaisuuden, jossa houkuteltiin yläkoulun ja lukion oppilaita ehdokkaaksi syksyn vaaleihin. Lisäksi ehdokkaaksi toivotaan myös ammattiopisto Tavastian hattulalaisia oppilaita.

Nuorisovaltuustoon valitaan seitsemän uutta jäsentä ja neljä varajäsentä syyskuun lopulla järjestettävässä nettiäänestyksessä. Koko valtuuston kokoonpano ei vaihdu kerralla, sillä nykyisistä nuorisovaltuutetuista viisi jatkaa uudessakin porukassa.

Koululla vieraillet nuorisovaltuutetut sekä nuorisotyöntekijä Jenni Kostamo kertasivat nuorisovaltuuston järjestämiä tilaisuuksia ja kertoivat toiminnasta.

– Jokaiselle löytyy jotakin tekemistä, osa on mieluummin mukana tapahtumien järjestelyissä ja osa taas haluaa olla esimerkiksi lautakunnassa. Ja uudet valtuutetut perehdytetään toimintaan, mitään ei tarvitse osata etukäteen, Kostamo sanoi.

Hän kuvailikin, että tekemistä riittää jouluisesta tonttujuhlasta kunnanvaltuuston kokouksiin osallistumiseen. Nuorisovaltuusto tekee myös tiivistä yhteistyötä Hämeenlinnan ja Janakkalan nuorten edustajien kanssa.

Valttikortit omissa käsissä!

Kun Jenni Kostamo kysyi tietoiskun päätteeksi, ketkä ainakin harkitsevat ehdokkuutta, moni käsi nousi luokassa. Viittaajien joukossa olivat esimerkiksi lukion kakkosluokkalaiset Kaisa Lahti ja Joni Laine, jotka haluavat molemmat päästä vaikuttamaan kunnan asioihin.

– Haluaisin saada tänne uudenlaisia tapahtumia. Ja esimerkiksi koululle tarvittaisiin paremmat pöydät ja penkit. Ja yleistä turvallisuutta haluaisin lisätä, Lahti luettelee.

Hän on osallistunut muun muassa nuorisovaltuuston järjestämälle eduskuntavierailulle.

Joni Laineella on omakohtaista tietoa päätöksenteosta, sillä hänen äitinsä on mukana kunnallispolitiikassa.

– Iso osa päättäjistä on sellaisia, jotka eivät osaa asettua nuorten asemaan. Esimerkiksi lukion säilyminen on meille tärkeä asia, hän sanoo.

Laine on jo miettinyt oman sloganinkin nuorisovaltuuston vaaleja varten.

– Hattulan pitää pitää valttikortit käsissään, hän sanoo.

Iskulauseeseen on tyytyväinen myös Lahti. (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020