Kanta-Häme

Tarkastuslautakunnan luottamus puntariin…

Hattulassa valmistaudutaan kunnan tarkastuslautakunnan erottamiseen. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se nimittäisi tilapäisen valiokunnan valmistelemaan asiaa.

Tarkastuslautakunnan tilannetta on pohdittu syyskuusta alkaen. Jupakka tuli julkisuuteen, kun lautakunnan puheenjohtaja Matti Kortesaari (kesk.) pyysi eroa tehtävästään kokemaansa luottamuspulaan vedoten.

Valtuusto ei syyskuussa myöntänyt eroa, ja keskusteluissa arveltiin tuolloin, että lautakunta puheenjohtajineen voi jatkaa työtään, kunhan tunnekuohut laantuvat. Tilannetta selvittelemään nimettiin kuitenkin tilapäinen valiokunta, jonka selvitystyöhön kunnanhallituksen maanantainen esitys perustuu.

Valiokunnan puheenjohtajana toiminut Risto Anttila (kok.) kertoo, että valiokunta päätyi yksimielisesti sille kannalle, ettei tarkastuslautakunta voi jatkaa tehtävässään.

Kuntalain mukaan kunnan toimielimen eli esimerkiksi lautakunnan yksittäistä jäsentä ei voi erottaa luottamuspulan perusteella, vaan erottaminen koskee koko lautakuntaa. Sen sijaan on mahdollista, että osa entisistä jäsenistä nimetään uuteenkin lautakuntaan.

– Asiaa on puntaroitu monelta kantilta. Me olemme olleet yhteydessä Kuntaliittoon ja olemme pyytäneet lausunnot tarkastuslautakunnan puheenjohtajalta, varapuheenjohtajalta ja jäseniltä, Anttila kertoo.

Anttilan mukaan Matti Kortesaari oli lausunnossaan samoilla linjoilla kuin syyskuisessa eronpyynnössään, eli hänen kantansa ei ole muuttunut.

Valtuuston käsissä ratkaisu

Anttila kuitenkin korostaa, että ratkaisu on valtuuston käsissä. Tarkastuslautakunta on suoraan valtuuston alainen luottamuselin, eikä kunnanhallituksen esitys ratkaise asiaa.

– Valtuuston täytyy nyt päättää, nauttiiko tarkastuslautakunta sen luottamusta vai ei. Sillä ei ole mitään merkitystä, mitä kunnanhallituksen jäsenet tai virkamiehet asiasta ajattelevat, Anttila sanoo.

Jos valtuusto päättää nimetä valiokunnan valmistelemaan lautakunnan erottamista, varsinainen asia voisi tulla päätettäväksi valtuuston kesäkuun kokouksessa.

– Lautakuntaa ei ole järkevää erottaa aiemmin, koska muuten viime vuoden tarkastuskertomuksen joutuisi tekemään uusi lautakunta, joka ei ole seurannut kunnan toimintaa.

Kun kunnanhallitus pohti tarkastuslautakunnan tilannetta kokouksessaan maanantaina, kunnanjohtaja Heidi Rämö, kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) ja valtuuston puheenjohtaja Kaj Nordenswan (kesk.) totesivat itsensä esteellisiksi, eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn. Puhetta kunnanhallituksessa johti varapuheenjohtaja Hellevi Luopajärvi (sd.). (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020