Kanta-Häme

Tarkastuslautakuntajupakka saatiin vihdoin päätökseen Hattulassa

Noin kaksi vuotta sitten alkanut tarkastuslautakunnan erottamisjupakka saatiin vihdoin päätökseen Hattulassa. Valtuusto päätti äänin 23–8, ettei asiaa palauteta enää kunnanhallituksen valmisteluun.

Valtuutettu Seppo Söderlund (ps.) esitti asian palauttamista. Hän arvosteli sitä, että kunnanhallituksen päätös tuotiin nyt valtuustolle vain tiedoksi. Kunnanhallitus päätti heinäkuussa, että Hattula ei lähde valittamaan Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksestä.

Hallinto-oikeus oli vähän aiemmin kumonnut valtuuston päätöksen tarkastuslautakunnan erottamisesta. Kunta oli tehnyt virheen asian käsittelyssä, sillä asian takia perustettu tilapäinen valiokunta ei ollut antanut tarkastuslautakunnan jäsenille mahdollisuutta oman selityksensä antamiseen.

– Kunnanhallitus ylitti toimivaltansa, kun se päätti antaa asian raueta. Jos asia nyt annetaan vain tiedoksi, meille ei jää päätettävää, ja kun ei tule päätöstä, ei voida myöskään valittaa, Söderlund sanoi.

Söderlund sai kannatuspuheenvuorot Pekka Laineelta (kesk.) ja Matti Puotilalta (kok.).

– En näe, että tässä kauheasti tulisi byrokratiaa, vaikka asia palautettaisiinkin, Puotila sanoi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventolakin (kok.) sanoi, että Söderlund on ”tarkkaan ottaen” oikeassa, mutta hänen mielestään asiaa olisi turhaa lähteä penkomaan, koska kaikki jatkuisi kuitenkin niin kuin nytkin. Uusi tarkastuslautakunta on valittu lainmukaisesti, ja vain pari henkilöä vaihtui.

Mari Monto (vihr.) arveli, että anteeksipyyntö tai pahoittelukin voisivat riittää. Hän oli istunut tilapäisessä valiokunnassa ja myönsi, että moka oli tehty.

Toinen keskustelua herättänyt asia oli maanomistaja Petteri Mäkelän kanssa tehtävä kaavoituksen käynnistämissopimus. Kyse on kahdeksan Herniäisissä sijaitsevan tontin kaavoittamisesta.

Sopimuksen mukaan kunta vastaa asemakaavan laatimisesta sekä Rinteenkujan jatkamisesta. Maanomistaja taas luovuttaa kunnalle puolet tonteista.

Ari Sarusto (ps.) esitti, että sopimusta ei tehtäisi, koska kunnassa on ennestään paljon myymättömiä tontteja. Seppo Söderlund kannatti esitystä.

Kari Ventola sanoi, että kunnassa tarvitaan monipuolista tonttivarantoa. Hän katsoi, että kunnalle muodostuu tässä vain pieni riski.

Söderlundkin piti ideaa sinänsä hyvänä, mutta hän katsoi, että asiassa pitäisi mennä eteenpäin vasta sitten, kun kunnalle on luotu säännöt maankäyttösopimuksista.

– Yhtenäiset toimintaohjeet olisi hyvä saada ensin. Siksi kannatan asian siirtämistä.

Jiri Kattelus (kok.) korosti, että olisi tärkeää saada Hattulaan uusia asukkaita.

– Nämä tontit menevät kaupaksi nopeammin kuin yksikään tontti Kanungista tai Kotirinteestä, hän ennusti.

Valtuusto päätti äänin 29–3, että käynnistämissopimus hyväksytään.

Ennen kokouksen alkua valtuusto piti hiljaisen hetken edesmenneen pitkäaikaisen valtuutetun Raimo Suokkaan muistoksi. HäSa